Mielipidekirjoitus: Hyvinvointi ei ole säästökohde

Hanna Lönnfors, kaupunginvaltuutettu, RKP, sivistyslautakunnan jäsen, Porvoo

Syksyn ollessa täällä lähestyvät taas budjettikeskustelut. Olemme kaikki tietoisia, että vaikeat päätökset ovat edessämme nyt ja kaikkea ei voi saada. Säästöohjelma edellyttää meitä miettimään menoja sekä investointeja kriittisesti.

Hyvinvoinnista ei kuitenkaan voi säästää. Hyvinvoivat porvoolaiset ovat edellytys hyvinvoivalle Porvoolle. Tuntuu usein helpolta vaihtoehdolta säästää ennaltaehkäisevästä työstä, mutta tämä ei missään nimessä kannata. On paljon taloudellisempaa hoitaa asiat kuntoon etukäteen tai hyvissä ajoin, kuin päästää pahemmaksi ja sitten hoitaa. Meillä on jo nyt huolestuttavan paljon lapsia ja nuoria, jotka voivat huonosti. Heidän on saatava apua nopeasti ja matalalla kynnyksellä. Koulujen kuraattori- ja psykologipalvelujen tarve kasvaa koko ajan ja tähän tarpeeseen täytyy olla valmiudet vastata.

Tukitoimet varhaiskasvatuksessa ja koulussa on turvattava. Tähän on oltava resursseja. Sekä varhaiskasvatuksessa että koulussa on kolmiportainen tuki. Tukijärjestelmä on lakisääteinen ja toiminta tulee suunnitella niin, että tukitoimet, kuten resurssikertoimet huomioidaan oikeasti toiminnassa. On hienoa, että resurssikertoimet säilytettiin kevään säästöohjelmaa laadittaessa. Toivottavasti näin on myös nyt syksyllä. Mieluummin niin, että tukitoimien toteuttamiseen panostetaan entistäkin enemmän.

Lasten tulevaisuuden kannalta on tärkeää, että meillä on toimiva järjestelmä, joka varmistaa että lasten terapiat toteutuvat heti kun tarve niille esiintyy. Tämä koskee esimerkiksi puheterapiaa ja toimintaterapiaa. Varhaisessa vaiheessa toteutettu terapia auttaa lasta ja perhettä. Näitä tukitoimia ei saa vaarantaa säästösyistä. Mikäli kaupungin omat työntekijät eivät riitä, on palvelut turvattava ostopalveluilla.

Perheiden hyvinvointiin liittyy myös palveluverkosto. Porvoon monipuolisuus tarkoittaa sitä, että meillä on keskustan lisäksi myös elävä maaseutu. Porvoossa on palveluverkkoa harvennettu viimeisten vuosien aikana. Nyt valtakunnallisesti käytävä keskustelu vähenevästä koulujen määrästä, on Porvoossa menty jo etujunassa. Nyt on aika antaa kouluille työrauha, jokaisessa ilmansuunnassa tarvitaan koulut myös tulevaisuudessa. Molemmilla kielillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.