Millariikka Rytkönen, Tehyn pj, kolumni: Painajainen joka onkin täyttä totta

Heräsin painajaiseen. Kiinan Wuhanissa sijaitsevaa mereneläviin keskittynyttä tukkutoria epäillään maailmanlaajuisen pandemian syntypaikaksi. Lepakot, linnut, käärmeet ja ihmiset ovat ahtautuneet samaan paikkaan ja virus pääsee tarttumaan ihmiseen. Hetkessä tuo outo ja vaarallinen virus löytää tiensä Suomen Lappiin ja pelottava tauti saa nimen korona.

Silmänräpäyksessä terveydenhuoltojärjestelmämme myllätään uuteen asentoon ja sairaaloissa varaudutaan pahimpaan. Jo ennestään vaativa sote-alan työ muuttuu erityisen kuormittavaksi ja vaaralliseksi. Valmiuslain nojalla hoitajien perusoikeuksiin puututaan ja heidät pakkositoutetaan työhönsä. Suojavarusteet loppuvat ja sairaaloissa jaetaan kertakäyttösadetakkeja hoitajien käyttöön.

Mutta unessa suomalaiset hoitajat tekevät sen, mihin heidät on koulutettu: he pitävät huolta suomalaisten terveydestä ja hyvinvoinnista. He pitävät meidät hengissä. Sanonta ”kukaan ei ole korvaamaton” ei olekaan enää totta. He ovat korvaamattomia. He suojelevat sen tärkeimmän. Sillä lopulta suurin kaikista on terveys.

Unessa Suomen hallituksen viisikko astuu hymyillen televisiokameroiden eteen saatuaan budjettiriihen päätökseen. Miljardeja on jaettu. He hymyilevät, vaikka eivät osoittaneet euroakaan hoitajille. He hymyilevät, koska heidän mielestään Finlandia-talon juhlavalaisu ja taputukset riittävät kiitokseksi heille, jotka ovat pitäneet myös viisikosta huolta koko pandemian ajan.

Painajainen muuttuu ahdistavammaksi. Hallituksen piittaamattomuus hoitohenkilöstöä kohtaan jättää jälkensä. Jatkuva unohtaminen ja mitätöinti näkyy dramaattisesti laskeneissa hakijamäärissä alalle ja kohta hoitajia ei enää ole. Alalle jääneet uupuvat, sairastuvat, jäävät ennenaikaisesti eläkkeelle tai vaihtavat alaa. Kurkkua kuristaa; kuka meitä jatkossa hoitaa? Vai hoitaako kukaan?

Ja sitten. Räpyttelen silmiä. En herännytkään painajaisesta. Tajuan olleeni koko ajan hereillä ja tämä kaikki onkin totta. Tämä on Suomi syksyllä 2020.

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.

Jatkuva unohtaminen ja mitätöinti näkyy dramaattisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.