Maanomistajia Askolassa ja Porvoossa ei hyväksy nykymallin mukaista voimalinjaa

Maanomistajat ovat Porvoo-Askola -välille tulevan voimalinjan suhteen eri linjoilla hankkeen toteuttajan kanssa. Kai Skyttä

Asukkaiden puolesta tiedottaja Maria Ylöstalo-Kilpeläinen

KSOY on tiedotteensa (11.9.2020) mukaisesti jatkamassa voimalinjasuunnitelmia 110kV:n voimalinjalle välille Porvoo-Askola.

Haluamme täsmentää, että ELY-keskuksen kielteisestä YVA päätöksestä huolimatta alueen maanomistajat ja suunnitellun linjan lähellä asuvat eivät ole hyväksymässä linjaa sen nykysuunnitelmien mukaisena. Lisäksi asukkaita ihmetyttää, miksi Porvoon aiempia lausuntoja linjan ongelmista ei ole laisinkaan huomioitu.

Vaaralliselle Myrskyläntielle on odotettu kevyen liikenteen väylää jo vuosikymmeniä. Porvoon kaupungin YVA-lausunnot perustuvat olettamukselle, jonka mukaan Porvoon puolella kulkevasta 12 kilometrin linjaosuudesta maakaapeloitaisiin vähintään yhdeksän kilometriä. Näin saataisiin käyntiin myös kevyen liikenteen väylän suunnittelu.

Asukkaat ovat sitä mieltä, että suunnitelmaa pitäisi kehittää niin, että Myrskyläntien kevyenliikenteenväylä jatkuisi Askolan rajalle asti.

Parhaassa tapauksessa pyörätietä jatkettaisiin aina Askolaan asti, jolloin luotaisiin turvallinen kevyen liikenteen reitti pohjoiseen. Voimalinjan tulee kulkea maakaapelina aina Askolan päätepisteeseen saakka.

Tällainen toimintamalli yhdenvertaistaisi nykyistä kehitystä, jossa kevytliikennettä on kehitetty lähinnä muihin suuntiin Porvoon keskustasta.

Pyörätie yhdistäisi luonnollisesti Porvoota ja Askolaa ja parantaisi liikenneturvallisuutta Porvoon alueella. Toivottu kevyen liikenteen väylä parantaisi Porvoon mainetta pyöräilykaupunkina, säästäisi alueen luontoa mittavan ilmajohdon aiheuttamilta vahingoilta ja lisäisi maakaapelin aikaansaamaa energiaturvallisuutta, kun myrskyiset säät tai luonnon muut tekijät (esim. Lintujen törmäykset johtoihin) eivät saisi aikaan katkoksia sähkönsiirrolle.

KSOY käynnisti voimalinjahankkeen pakkokeinoin jo ensimmäisessä tiedotteessaan maanomistajille syyskuussa 2019. Tässä ensimmäisessä tiedotteessa ilmoitetaan alkuun, että he tulevat hakemaan linjalle lunastuslupaa, mikäli heidän tarjoamiin ”sopimuksiin” ei suostuta.

Pakkokeinovetoinen hanke yllätti kansalaiset sananmukaisesti puun takaa.

Äskettäin, vuotta myöhemmin tulleessa tiedotteessa puhe sopimuksesta on kylmästi jätetty pois ja ainoana vaihtoehtona tarjotaan pakkolunastusta.

Tällainen menettely yllättää, sillä hankkeen pakkokeinovetoisuudesta johtuen jopa maakuntavaltuusto päätti uutta maakuntakaavaa hyväksyessään lisätä pöytäkirjaan huomautuksen: ”Hyväksyessään maakuntakaavan, Uudenmaan maakuntavaltuusto toteaa, että Porvoo-Askola välille mahdollisesti rakennettavan voimalinjan toteutus on valmisteltava hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa niin, että alueen asukkaille ja yrittäjille aiheutuu linjasta mahdollisimman vähän haittaa”.

Hanke etenee nyt perustuslain vastaisesti, sillä perustuslain mukaan julkisen vallan on pyrittävä turvaamaan jokaiselle oikeus terveelliseen ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa elinympäristöään koskevaan päätöksentekoon.

Menettely heijastaa vähitellen vääristynyttä näkemystä pakkolunastuksen ”arkipäiväisestä kätevyydestä”. Näin ollen unohdetaan, että pakkolunastus on lainsäädännössä tarkoitettu viimesijaiseksi keinoksi, ja sallittu vain, jos haitattomampia vaihtoehtoja ei vertaillessa ole löydetty.

”Lunastusta ei kuitenkaan saa panna toimeen, jos lunastuksen tarkoitus voidaan yhtä sopivasti saavuttaa jollain muulla tavalla taikka jos lunastuksesta yksityiselle edulle koituva haitta on suurempi kuin siitä yleiselle edulle saatava hyöty.”

Omaisuuden suoja taataan perustuslaissa ja Euroopan ihmisoikeussopimuksessa. Alueen maanomistajat ovat tästä luonnollisesti tietoisia ja siten myös edellyttävät oikeutensa täyttyvän.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.