Marianne Korpi, kolumni: Avaa silmät nuorten väkivaltaisuudelle

Viime kuukausien aikana mediassa on uutisoitu rajuista nuorten tekemistä väkivaltatapauksista.

Vantaan Kuusijärvellä nuorisojoukko yritti hukuttaa alle 15- vuotiaan, painaen hänen päätänsä veden alle. Uhrin paettua joukkio ajoi hänet laiturin alle ja pomppivat laiturin päällä. Onneksi sivullinen puuttui tilanteeseen. Poliisiarvioinnin mukaan tavoitteena oli laiturin alla olleen nuoren pois pääsyn estäminen. Alle 15- vuotias uhri oli vaarassa kuolla. Esitutkinnassa teolle ei löytynyt motiivia.

Vantaalaisessa alakoulussa kuudesluokkalaiset hakkasivat ja potkivat ikäisensä nuoren. Pahoinpitely tapahtui välitunnilla. Kansalainen -lehden mukaan uhrin isosisko kertoi kiusaajia olleen viisi, joista yksi kuvasi videon YouTubeen sekä muihin sosiaalisen median kanaviin. Uhrin kiusaaminen oli jatkunut jo kahden kuukauden ajan. Haukkumista, repimistä, tönimistä ja tappouhkauksia. Koulu oli tuolloin hankkinut uhrille saattajan osalle koulumatkaa.

Nämä väkivaltatapaukset ovat jäävuorenhuippu. Elämä kouluissa ja vapaa-ajalla on kuitenkin usealle nuorelle päivittäistä piinaa, kuten Vantaan tapauksessa. Käytännössä kiusaaminen sanana on kokenut inflaation ja toimii nyt peitenimenä väkivaltaisuudelle. Tämän vuoksi se vesittää asian vakavuuden ja riittävän puuttumisen. Väkivaltaan tulee puuttua ja sen tunnistaminen on ensisijaista oppilaitoksissa, harrastuksissa ja kodeissa. Väkivaltaisuuden vähättely heikentää tunnistamista ja mahdollistaa sen normalisoitumisen arkeen. Tämän myötä voidaan tulevaisuudessa hyväksyä yhä rajumpaa fyysistä ja henkistä väkivaltaa, ennen väliintuloa.

Nykyiset kuripidolliset toimet alaikäisten (alle 15v) väkivallantekijöiden kohdalla, voivat vaihdella teon vakavuuden mukaan. Lievin rangaistus on kasvatuskeskustelu ja kovin määräaikainen erottaminen koulusta. Vapaa-ajalla voikin sitten rikosseurauksitta tehdä mitä vain.

Suomessa alle viidentoista vuoden ikä suojaa pahoinpitelijää ja seksuaalisen väkivallantekijää rangaistusseuraamuksilta. Olisiko nyt aika madaltaa rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa 14 vuoteen? Lisäksi laajentaa nykyistä lakia lähestymiskiellosta koskemaan alle 18 -vuotiaita, lapsia ja nuoria. Viimeisin ehdotus voisi toimia pysäyttävänä toimena nuorelle väkivallantekijälle ja suojaavana uhrille. Tärkeää on myös lisätä alaikäisen väkivallantekijän ehdotonta hoitoa, jotta mahdollistetaan väkivallasta vapautuminen.

Kirjoittaja on porvoolainen nuorten mielenterveyden ja päihdehoidon sairaanhoitaja ja kaupunginvaltuutettu (sd.).

Olisiko nyt aika madaltaa rikosoikeudellisen vastuun ikärajaa?

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut