Erkki Toivanen, kolumni: Osoitetaan mieltä

Minulla oli aiemmin aivan väärä käsitys. Isommat pojat jekuttivat nuorempaansa opettamalla, miten osoitetaan mieltä – osoitetaan etusormella omaa ohimoa. Myöhemmin käsitys on avartunut.

Viimeistään Persian shaahi sai tämän lopullisesti aikaan, vaikkakin ”hullu vuosi” 1968 oli antanut jo vahvoja vihjeitä. Mustien kansalaisoikeustaistelijat Martin Luther King tai Angela Davis USA:ssa 60-luvulla ja ikoninen kuva USA:n voitokkaista sprinttereistä Meksikon olympialaisissa 1968.

Tommie Smith ja John Carlos podiumilla mustiin hanskoihin verhotut nyrkit kohotettuina kansallishymnin aikana ovat Black Lives Matter – liikkeen esikuvia.

Persian ( nyk. Iran ) itsevaltaisen diktaattorin, shaahi Reza Pahlavin ja shaahitar Farahin valtiovierailu Suomeen 50 vuotta sitten sai mielenosoittajat liikkeelle myös Suomessa. Helsingin Kauppatorille kokoontuneet 500 Persian ihmisoikeusoloja kritisoivaa mielenosoittajaa saivat kokea poliisin reippaat otteet. Pidätettyjen joukossa olivat mm. nuori kansanedustaja Erkki Tuomioja sekä kaupunginvaltuutetut Ilkka-Christian Björklund ja Ilkka Taipale. Tuomioja on myöhemmin saanut kokea pitkäaikaisena luotettavana ulkoministerinä hellempää kohtelua ja suojelua poliisilta. Shaahin päästyä Kalastajatorpalle sen edustalle kokoontuneet vanhemmat naishenkilöt ottivat poliisin roolin järjestämällä vastamielenosoituksen. Tädit huitoivat nyrkein iskulauseita huutavia mielenosoittajia ja viimeistelivät viestinsä mätkimällä huutajia käsilaukuilla.

Shaahin Kuopion vierailun yhteydessä kuopiolaisia huolestutti lähinnä tieto, että shaahi ei syökään kalaa ja mitä nyt paistettujen kalakukkojen tilalle. ”Kyllä suahi syöp eikä suahia pietä nälässä”, uskoivat torimummot ennakkoon. Shaahin kärsimystä lienee lisännyt, että Napapiirin rakovalkean vierailulla hänen käteensä lykättiin virveli, jota hän ei ollut koskaan nähnytkään eikä hommasta tullut mitään nappaskengissä ykköset päällä. Kekkonen intohimoisena kalamiehenä sensijaan innostui kalojen narraamisesta niin, että unohti vieraansa, joka sai jäädä myrtsinä mököttämään, odottamaan ja osoittamaan mieltään seurustelemalla itikoiden kanssa.

Että tällainen vastaanotto meillä silloiselle lukasenkalle. Siinä eivät auttaneet shaahin Tuhannen ja yhden yön tarinoiden maasta tuodot kultaa ja kimallusta sisältävät lahjat eikä Lapin rämeikössä hänen olemuksensa, joka oli ”ryhdikäs ja hänen askeltensa koreografia kuin huolella harjoitetussa menuetissa”.

Kirjoittaja on Linnankoski-seuran puheenjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.