Mielipidekirjoitus: Ikäihmiset ovat voimavara

Ikäihmiset ovat nuorten ohella aktiivisin ryhmä vapaaehtoistoiminnassa, kirjoituksessa muistutetaan. Katja Luoma

Porvoon Seniorit

Nyt vanhustenviikolla Porvoon seniorit haluavat muistuttaa ikäihmisten merkityksestä yhteiskunnallisena voimavarana. Ikäihmiset eivät suinkaan ole yhteiskunnalle vain taakka tai rasite niin kuin julkisuudessa usein sanotaan.

Moni yli 65-vuotias jatkaa edelleen työelämässä ja jo eläkkeelle siirtyneistä useat tekevät keikkatyötä esimerkiksi sairaanhoitajina tai kaupan kassalla. Moni ikäihminen toimii omaishoitajana omalle puolisolleen tai muulle sukulaiselleen, mikä säästää merkittävästi kuntien kustannuksia.

Porvoolainen seniori Irmeli Hoffrén toteaa, että eläkeläisten merkitystä kuluttajina ei myöskään saa väheksyä. Seniorit ovat kulttuurin kuluttajia, aktiivisia liikuntapalveluiden ja hyvinvointikeskusten asiakkaita, valmismatkojen ja risteilyjen kuninkaita sekä kotipalveluiden, etenkin siivouksen ostajia.

Isovanhemmat ovat monella tapaa lastensa ja lastenlastensa tukena ja apuna. He viettävät aikaa lastenlastensa kanssa siirtäen perinnettä, opettaen heitä esimerkiksi tunnistamaan kasveja tai lintuja, kalastamaan tai leipomaan. Isovanhemmat myös hakevat lapsia päiväkodista vanhempien työkiireiden tai matkojen aikana sekä hoitavat heitä heidän sairastuessaan ja muutoinkin.

Ikäihmiset ovat nuorten ohella aktiivisin ryhmä vapaaehtoistoiminnassa, jonka kokonaisarvoksi Suomessa vuonna 2018 on laskettu kolme miljardia euroa. Myös järjestötyö etenkin paikallistasolla on vapaaehtoisten varassa. Juuri minkään yhdistyksen toiminta ei olisi mahdollista ilman aktiivijäsenten tekemää palkatonta vapaaehtoistyötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.