Eemeli Peltonen, kolumni: Tarvitsemme rakentavaa keskustelukulttuuria

Poikkeuksellisen haastava syksy on alkanut niin valtakunnallisessa kuin paikallisessa päätöksenteossa. Korona ja talous tulevat hallitsemaan sekä eduskunnan että kuntien päätöksentekoa. Koko yhteiskunnan yhteisenä haasteena on pitää koronaviruksen terveydelliset ja taloudelliset vaikutukset mahdollisimman vähäisinä.

Vaikka valtio teki mittavan tukipaketin kunnille koronasta aiheutuvien menetysten korvaamiseksi, edessä on silti vaikeita talouspäätöksiä. Kuntien talous kun oli tiukalla jo kauan ennen koronaa. Jopa 225 kuntaa teki viime vuonna negatiivisen tuloksen, mistä aiheutuvat talouden haasteet niiden on nyt toimillaan ratkaistava.

Etsittäessä ratkaisuja vaikeisiin kysymyksiin on tavalla, jolla asioista keskustellaan, suuri merkitys. Rakentava keskustelukulttuuri on avain siihen, että haastavistakin tilanteista löydetään kestävä tie eteenpäin. Etenkin näinä koronaviruksen sävyttäminä poikkeuksellisina aikoina tarve tällaiselle keskustelukulttuurille korostuu.

Asioiden henkilöimistä, irtopisteiden kalastelua ja tahallista väärinymmärtämistä tulisi nyt välttää. Tämä koskee keskusteluja niin eduskunnan täysistunnossa, valtuustoissa kuin muillakin päätöksenteon foorumeilla. Eikä olisi pahitteeksi, jos samaan pyrittäisiin myös erilaisissa sosiaalisen median keskusteluryhmissäkin.

Kuntien ja koko Suomen tulevaisuutta tukeva keskustelukulttuuri ei synny itsestään. Erityisesti päätöksentekijät ovat ratkaisevassa roolissa vaikuttamassa siihen, millaiseksi keskustelukulttuuri muodostuu. Keskustelemisen tapa vaikuttaa myös siihen, millaisena politiikka näyttäytyy ulospäin julkisuuden kautta.

Rakentava tapa keskustella ei tarkoita sitä, että näkemyserot lakaistaisiin maton alle. Päinvastoin. Politiikkaan kuuluu lähtemättömästi se, että erilaisten poliittisten ryhmien edustajat suhtautuvat yhteisiin asioihin eri tavoin. Jos keskustelukulttuuri on kunnossa, näistä erilaisista painotuksista on mahdollista keskustella ja etsiä kompromisseja niiden väliltä. Näin voidaan aidosti löytää kuntien ja koko maan kannalta parhaat ratkaisut.

Kirjoittaja on Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen neuvottelukunnan puheenjohtaja.

Jopa 225

Jopa 225

Jopa 225

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut