Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jussi Saramo, kolumni: Kuntavero romahtaa

Uudellamaalla vastustetaan sote-uudistusta sen siirtäessä rahaa syrjäseuduille. Rahaa siirretään kuitenkin jo nyt ja jos mitään ei tehdä, kasvavat siirrot lopulta isommiksi nykyisen valtionosuusjärjestelmän kautta.

Kunnat hoitavat jatkossakin päiväkodit, koulut, kaavoituksen, vapaa-ajan palvelut ja paljon muuta. Koska sote-palvelut vievät valtaosan menoista, leikataan myös valtaosa kuntaveroista pois.

Porvoon kuntaveroprosentiksi tulisi nykyisen 19,75 sijaan 6,49 ja Loviisan 20,25 sijaan 6,99. Jäljelle jäävät tehtävät maksavat molemmille laskennallista enemmän, joten kuntaveroa pitäisi aavistuksen nostaa vuoteen 2027 mennessä. Esimerkiksi Askola taas voisi laskea veronsa lopulta 7,9 prosenttiin.

Valtio verottaa sote-alueille niiden tarvitsemat rahat, kunnes maakuntavero alkaa korvata kuntaverosta leikattua osuutta. Muusta Uudestamaasta poiketen Itä-Uusimaa on käytännössä koko maan suurin voittaja ja saisi moninkertaisesti sen, mitä Porvoo ja Loviisa häviää. Jatkossa sote-palveluiden järjestäminen olisi tehokkaampaa, rahaa olisi enemmän ja maakuntavero voitaisiin pitää matalana.

Väestön vanhentuessa ilo lisärahasta voi kuitenkin jäädä lyhyeksi. Uudistus tehdään, jotta meillä olisi tulevaisuudessakin hyvinvointivaltio. Huolestuttavimmalta näyttää tilanne syrjäseuduilla, joilla työikäinen väestö vähenee rajuimmin. Suuret ikäluokat ovat vielä keskimäärin aktiivisia ja terveitä, mutta tilanne väistämättä vaikeutuu.

Syrjäseutujen vanhusten hoitamatta jättäminen tai Uudellemaalle tuominen eivät ole vaihtoehto. Uusi rahoitusjärjestelmä ei perustu siihen, siirtyykö rahaa Helsingistä Tohmajärvelle, vaan siihen, että sairaiden hoito maksaa terveitä enemmän, asuivat he sitten missä vain.

Suuret ikäluokat ovat vielä keskimäärin aktiivisia ja terveitä.

Vasemmistolle ei ole vaihtoehto, että Pohjois-Karjalan lisäraha leikattaisiin heikentämällä Uudenmaan palveluita. Siksi myös sote-alueilla on oltava verotusoikeus – Uudellamaalla kahden prosentin vero tuottaisi lähes 500 euroa asukasta kohden, Pohjois-Karjalassa vain 300 euroa.

Porvoossa kiireettömään hoitoon pääsy kesti vuosi sitten 42 päivää. Nyt en enää sivuilta tietoa löytänyt, mutta ainakin pääkaupunkiseudulla tilanne on vuodessa jatkanut heikentymistä. Sote-uudistus tehdään koko maan hyväksi.

Kirjoittaja on porvoolaislähtöinen kansanedustaja (vas).