Mielipidekirjoitus: Porvooseen tarvitaan elinkeinopäällikkö - nyt

On päivän selvää, että kovan luokan ammattilainen - ei puolue edellä valittu virkamies - kasvattaa kaupungin elinvoimaa, yritysten kautta verotuloja ja työpaikkoja ja on siten palkkansa ansainnut, kirjoittaja pohtii. Marita Itävuori

Sari Glad, Porvoo

Elinkeinopäällikköä on kaivattu Porvoossa jo pidempään. Edellisellä vaalikaudella mm. silloinen valtuutettu Perttu Tuomaala kävi pöntössä puhumassa asian puolesta. Ei tärpännyt. Alueellinen Posintra riitti.

Nyt kaupunkikehityslautakunta on esittänyt yksimielisesti elinkeinopäällikön palkkaamista Porvooseen. Myös yrittäjäpiirit ovat jo pitkään kaivanneet kaupungilta aktiivisempaa ja konkreettisempaa otetta elinkeinoelämään. Aiemmin tehtävää hoitaneen apulaiskaupunginjohtaja Harri Airaksisen ripeyttä ja tehokkuutta on jääty kaipailemaan.

Porvoo on osoittanut jo selkeästi paikkansa suurempien joukossa ja on päässyt neuvottelupöytiin mm. metropolialueella. Ratahanke näyttää etenevän, ja se tuo tullessaan mahdollisuuksia myös erilaiseen kuntayhteistyöhön ja kasvavaan yritystoimintaan. Näin kävi aikoinaan myös Mäntsälälle. Asiaa pitää alkaa jo hyvissä ajoin valmistelemaan. Tehtävään tarvitaan kovan luokan ammattilainen, ei byrokraattinen virkamies vaan tekijä ja käytännön toimija, joka hallitsee verkostoitumisen, osaa myös myynnin ja markkinoinnin ja liikkuu kentällä, eikä istu vain työpöytänsä takana odottelemassa, että ovi kävisi. Sisäisin siirroin tämä tuskin onnistuu.

Asiaa kuitenkin emmitään ja kielteisyyttä perustellaan mm. henkilöstömenoin, joita pitäisi enemmänkin vähentää kuin kasvattaa. Tämä on säästämistä väärässä kohtaa. On päivän selvää, että kovan luokan ammattilainen - ei puolue edellä valittu virkamies - kasvattaa kaupungin elinvoimaa, yritysten kautta verotuloja ja työpaikkoja ja on siten palkkansa ansainnut. Kaupunki hyötyy, ei menetä.

Alueorganisaatiot ovat tulleet tiensä päähän. Tehokas yhteistyö syntyy niiden alueiden kanssa, joiden kanssa se kulloinkin on luontevaa ja tarpeellista – ”win-win”- eli molemmat voittavat -periaatteella.

Nyt on korkea aika tehdä muutoksia myös tässä asiassa, eikä jarrutella tärkeää kehitystä näennäisin perustein. Elintärkeä ratahanke on myötätuulessa – ja mikä muu olisikaan - onhan meillä edellytykset, vaikka mihin. Ne on vain hyödynnettävä tehokkaasti ja ammattitaidolla. Porvoo pärjää hyvin omillaan. Nyt on Porvoon aika.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu