Tuuli Hirvilammi, kolumni: Vaarallinen roadtrip

Vaaroja oikealla ja vasemmalla, silmänkantamattomiin. Avaria maisemia, vehreitä vaaroja ja kimaltelevia järvenselkiä. Syysloman automatka Kainuuseen ja eteläiseen Lappiin muistutti jälleen, miten hienoja paikkoja Suomesta löytyy.

Roadtrip muistutti, että loma tuntuu lomalta myös kotimaassa. Maailma ja mieli tuntuvat toisenlaisilta, vaikka liikkuu vain Suomessa ja jossain muualla kuin kotikaupungin arkisilla reiteillä. Pitkät ajomatkat ja etäisyydet ovat varmasti yksi syy, mikä on hillinnyt kotimaan matkailua. Kilometrejä ja ajotunteja kertyy helposti. Toisaalta ajomatkat osoittavat lentämistä paremmin sen tosiasian, että kauas on pitkä matka. Suomi on iso maa.

Vaarojen keskellä matkustaminen on myös tuttua ja turvallista. Suurin vaara lienee tiellä astelevat porot ja niitä ihastelemaan pysähtyneet turistit. Tuttua on tehotuotetut metsät tien molemmin puolin ja maisemasta harvakseltaan esiin pilkahtelevat talot. S-marketin valikoima on kotoisan turvallinen, oltiin sitten Porvoossa tai Sallassa. Eksotiikkaa voi sen sijaan hakea paikallisista tuotteista, syrjäseutujen autioituvista kylistä ja pienistä, omanlaisistaan kaupunkikeskittymistä.

Viime aikoina on puhuttu paljon suomalaisten uudesta innosta liikkua luonnossa. Kansallispuistojen kävijämäärät ovat nousseet huimasti viime vuosina. Koronapandemia on entisestään innostanut etsimään iloa patikkareiteiltä. Tämä into tuli selvästi esiin myös meidän kotimaan kierroksellamme. Löysimme erämaan keskeltä autojen ja ihmisten kansoittamia ruuhkaisia parkkipaikkoja. Emme todellakaan olleet ainoita, jotka halusivat kiertää Julma-Ölkyn ylityksen Hossan kansallispuistossa, nähdä Riisitunturin laen tai kiertää Pienen Karhunkierroksen. Onneksi ihmispaljous ei kuitenkaan lopulta haitannut: kosket, suot ja jylhät rotkomaisemat sykähdyttivät syvältä myös kanssakulkijoiden keskellä.

Voisiko kotimaan matkailusta tehdä tavan myös tuleville vuosille ja vuosikymmenille, vaikka jossain vaiheessa pääsisimmekin taas matkustamaan ulkomaille? Lähelläkin pääsee irti arjesta ja siihen lomatunnelmaan, jossa iloitaan uusien paikkojen löytämisestä ja perheen yhteisestä ajasta. Sitähän lomalta monesti odottaa ja lopulta on aika sama, onko silloin suomalaisessa kylpylässä tai trooppisen maan uima-altaassa.

Kirjoittaja on porvoolainen yliopistotutkija ja Vihreiden kaupunginvaltuutettu

Eksotiikkaa voi sen sijaan hakea paikallisista tuotteista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut