Porvoolaisen rehtorin hätähuuto mielipidekirjoituksessa: viikon aikana varastettu pankkikortti, vähäpukeisten tyttöjen kuvien levittelyä, murskattu koulun tietokone, tahallisen vesivahingon uhka

Porvoolaisen rehtori on huolissaan nuorten tilanteesta, kun erilaiset ongelmat ovat lisääntyneet merkittävästi. Sanna Jompero-Lahokoski

Juha Levänen, rehtori, Albert Edelfeltin koulu, Porvoo

Selvisimme Porvoossa kevään korona-etäkoulusta hyvin. Tilanne oli uusi sekä oppilaille, henkilökunnalle että huoltajille. Työtavat ja tavat vuorovaikuttaa olivat uusia. Homma otettiin kuitenkin lyhyessä ajassa hyvin haltuun. Kiitos kaikille, kun jaksoitte kevään. Se oli suuri näyttö, että yhdessä selvitään, kun riittävästi ponnistellaan.

Ei ole ainoastaan korona-kevään aiheuttamaa, että osa porvoolaisista nuorista voi huonosti, todella huonosti. Nyt on nähtävissä koronan tuoman huolen lisäksi vaikeuksia koulussa, vaikeuksia vapaa-ajalla, mahdollisia vaikeuksia omassa perheessä. Näyttää siltä, että haavoittuvassa asemassa olevien nuorten osuus on kasvussa.

Lue tästä Vuoden vastuullinen teko -tunnustuksen luovuttamisesta. Leväsen kirjoitus jatkuu artikkelilinkin jälkeen.

Albert Edelfelt koulun rehtorille tunnustus rohkeasta hätähuudosta ja poikkeusolojen koulun perustamisesta – "Joukkoja johdetaan edestä"

Työviikkoni aikana selvittelin yhtä koulun tietokoneen varkautta. Kone löytyi silvottuna koulun läheltä jalankulkutien vierestä. Viikkoon mahtui myös yhden pankkikortin varastamisen selvittely. Koulun oppilas oli varastanut toiselta pankkikortin ja käyttänyt sitä lähikaupassa. Yhdeltä koulun lähikioskilla käyneeltä eläkeläiseltä oli varastettu tavarat pyörän päältä kioskilla käynnin aikana. Hän kertoi, että varkaat olivat kouluikäisiä. Naapurikoulua oli myös käyty rikkomassa. Sitäkin selviteltiin. Koulumme liikuntasalin pukuhuoneen viemäri oli täytetty paperilla ja jätetty suihku valumaan. Vielä muutaman tappelun selvittely ja vähäpukeisten tyttöjen kuvien levittelyn selvittely kuuluivat viikkoon. Tämä ei ole tässä työssä uutta, mutta mittakaavan muutos on uutta. Tämä kaikki siis reilun viikon aikana, ehkä nykyään normiviikko.

Olen aina yhteydessä huoltajiin, kun teen koululla selvitystyötä oppilaiden asioissa. Myös huoltajat ovat olleet tilanteista huolestuneita ja jopa järkyttyneitä. He ovat olleet erittäin yhteistyökykyisiä ja halukkaita selvittämään huollettavansa aiheuttamia ongelmia. Hienoa, että ollaan huoltajien kanssa samassa veneessä.

Aiemminkin nuoret sukupolvet ovat olleet sähliä, mutta pääasiassa vain sähliä. Nyt meillä on paljon nuoria, joilla on toisen ihmisen kunnioittaminen osittain kateissa. Nuoria, joilla on myös toisen ihmisen omaisuuden sekä yhteisen omaisuuden kunnioittaminen kateissa.

Näppituntumani on, että päihteitten käyttö aloitetaan yhä nuorempana. Tämä ei tietenkään ole koronan aiheuttamaa. Nuuskan, alkoholin ja muiden päihteiden käyttö näyttää nuorilla lisääntyneen. Kyse ei liene vain kokeilusta, vaan käyttö tuntuu olevan säännöllisempää kuin aiemmilla nuorilla. Kyse on usein vain 12- vuotiaista nuorista.

Osa oppilaista katsoo minua selvitystyön aikana suoraan silmiin ja puhuu pelkkää palturia, ilmeen värähtämättä.

Kokemukseni mukaan kouluikäisten väkivallan määrä on kasvussa. Varkaudet, ilkivalta, kiusaaminen ja yleinen levottomuus eivät myöskään näytä vähentyneen, päinvastoin. Nämä ongelmat eivät koske pelkästään koulussa vietettävää aikaa.

Osa oppilaista katsoo minua selvitystyön aikana suoraan silmiin ja puhuu pelkkää palturia, ilmeen värähtämättä. Huolestuttavaa. Teemme kouluissa parhaamme. Koulujen toimintamallit ja käytänteet ovat hyviä, mutta riittämättömiä.

Ymmärrän, että huoltajat ovat kiireisiä ja työelämän paineet ovat kovat. Ymmärrän, että eurot ovat monessa perheessä tiukalla ja pinnakin voi olla ajoittain kireällä. Ymmärrän hyvin myös sen, että entisen kaltaista tukiverkkoa ei ole kaikilla nuorilla. Jokainen aikuinen yrittää varmasti parhaansa oman uniikin huollettavansa eteen. Kaikilla aikuisilla ei ole kuitenkaan aina aikaa antaa lapsille koulun jälkeen lämmintä rokkaa ja lämmintä syliä. Sitä nämä nuoret kuitenkin tuntuvat eniten tarvitsevan: Välittävää aikuista, rakkautta, rajoja ja aikaa nuorten elämälle.

Peräänkuulutan nyt kaikkien aikuisten yhteistä vastuuta näiden nuorten nykyisestä ja tulevasta elämästä. Porvoon kaupungin virkamiesporukoiden ja muittenkin on nyt kasattava joukkonsa. On aika tarttua yhdessä yhteiseen haasteeseen. Nämä nuoret ovat vain kerran nuoria. Näiden nuorten varassa on meidän kaikkien tulevaisuus. Näitäkään nuoria ei ole varaa unohtaa.

Tuumasta toimeen. On aika koko kylän kasvattaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut