Kirkkoherra Antti Kupiainen, kolumni: Vuoden pyhin päivä

Lauantaina vietetään pyhäinpäivää. Miten se näkyy elämässäsi? Viikonloppuna molemmat päivät ovat pyhäpäiviä eli ainakin siten se poikkeaa tavallisesta viikonlopusta.

Pyhäinpäivä on kirkkopyhä, jolloin muistellaan aiempia kristittyjä sukupolvia ja kiitetään kuoleman jälkeisestä elämästä. Juhlapäivän juuret ulottuvat ensimmäisille kristillisille vuosisadoille. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä.

Vuoden pimeimpään aikaan vietettävä päivä on Suomessa hiljainen ja harras päivä, jolloin omaiset vievät edesmenneiden läheistensä haudoille kynttilöitä ja seppeleitä. Monilla on tapana polttaa kynttilöitä tuolloin myös kotona. Toiset puhuvat edelleen pyhäinmiestenpäivästä. Sopii hyvin.

Jumalanpalveluksissa muistetaan edellisen pyhäinpäivän jälkeen kuolleita seurakuntalaisia. Monissa seurakunnissa luetaan heidän nimensä ja heidän muistokseen sytytetään kynttilöitä. Usein nämä tilaisuudet ovat illalla.

Kirkoissa pyhäinpäivä on ollut viime vuosina suosituimpia kirkkovuoden pyhiä. Haudoilla käynti pyhäinpäivänä yleistyi Suomessa toisen maailmansodan jälkeen. Suomessa pyhäinpäivää vietetään loka-marraskuun vaihteessa. Tänä vuonna päivä on siis 31.10.

Myöhäissyksystä on eri kulttuureissa vietetty juhlia, joissa liikutaan elämän ja kuoleman rajalla. Luontokin on kuihtumassa ja kuolemassa talven lähestyessä. Pohjoisen pallonpuoliskon pimeys muistuttaa sekin kuolemasta. Suomessa on muinoin vietetty tähän aikaan satokauden päätteeksi kekriä eli köyriä myöhäissyksyn juhlana. On yksi ajanjakson vaihde vuodenkierrossa.

Tänäkin pyhäinpäivänä näkyvin tapahtuma on se, kun ihmiset käyvät läheistensä haudalla muistelemassa heitä ja sytyttämässä kynttilän. Pyhäinpäivän ilta on vaikuttava näky hautausmailla, koska ne ovat niin kauniita loppusyksyn koruttomuudessa.

Kävellessäni hautausmaalla pyhäinpäivänä kohtaan monia ihmisiä. Silloin pieni ele ja kuulumisten vaihto on arvokasta. Tärkein teko tuona päivänä on sytyttää kynttilä. Se ei vaadi sanoja eikä selityksiä. Pieni liekki valaisee pimeän ja kertoo toivosta. Pyhäinpäivä on vuoden pyhin päivä.

Kirjoittaja on Askolan kirkkoherra.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu