Saara Lång, kolumni: Taistelu tuulimyllyjä vastaan

Loviisan Tetomiin kaavailtu tuulivoimapuisto on joutunut vastatuuleen kunnan päätöksenteossa. Kaava torpattiin lautakuntatasolla ja kaupunginhallitus joutui palauttamaan asian valmisteluun. Ilmatar ehti jo kommentoida vaiheita ”banaanivaltiotoiminnaksi", ennen kuin heti perään pahoitteli lausuntoaan. Miksi hanketta ei otettukaan Loviisassa avosylin vastaan?

Jo muutama vuosi sitten Loviisassa kaavailtiin tuulivoimapuistoa Vanhakylään. Tuuliselvitysten mukaan Loviisan Rikessä sijaitsee vielä kolmas potentiaalinen alue. Kaikki kolme aluetta ovat pieniä ja sijaitsevat lähellä asutusta. Mereltä toki löytyy yllin kyllin tuulisia alueita, mutta Puolustusvoimien toiminta estää suurelta osin niiden rakentamisen.

Käytännössä Suomessa on käynnissä kaikkien niiden pientenkin tuulisten alueiden hyödyntäminen, jotka sijaitsevat siten, että energian siirtäminen voimaloista verkkoon on mahdollisimman kustannustehokasta. Lyhyt siirtomatka valitettavasti vain yleensä tarkoittaa myös lähellä sijaitsevaa asutusta!

Vanhakylän hanke jäi sikseen, osaksi ehkä asukkaiden kovan vastustuksen takia. Tuolloin tuulivoiman tuottaminen ei myöskään välttämättä ollut edes kannattavaa ilman valtion tukia, joten kun tuet loppuivat, myös projekti kuopattiin. Toisin on nyt Tetomin kyseessä ollen. Tuulivoiman tuotanto on saatu kannattavaksi ilman tukia, ja varsinkin, kun alueelle ollaan pystyttämässä ennennäkemättömän suuria voimaloita.

Tuulivoimapuiston rakentaminen hyödyttää luonnollisesti eniten hankkeen takana olevaa ranskalaista sijoitusyhtiötä. Monikansallisten sijoittajien näkökulmasta hanke on houkutteleva. Loviisan hyöty voimaloiden elinaikana on puolestaan laskettu olevan noin 200 000 euroa kiinteistöverotuloja vuodessa. Ymmärrän, että Loviisan talous on lähes kaikkien muidenkin Suomen kuntien tavoin tällä hetkellä heikoissa kantimissa. Mielestäni riski siitä, onko hanke kannatettava muidenkin kuin sijoittajien näkökulmasta, ylittää kuitenkin moninkertaisesti hankkeesta saatavan taloudellisen hyödyn.

Minua arveluttaa suunniteltujen voimaloiden koko. Olen myös huolestunut vaikutusalueelle jäävien tonttien ja kiinteistöjen arvon alenemisesta. Siksi olenkin hyvin tyytyväinen hankkeen poukkoiluun eri kunnallispolitiikan elimien välillä ennen sen saapumista kaupunginvaltuustoon. Se tarkoittaa, että hanke ei muidenkaan mielestä ole täysin ongelmaton.

Kirjoittaja on Loviisan kaupunginvaltuutettu (sit).

Hanke ei muidenkaan mielestä ole täysin ongelmaton.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut