Mika Varpio, kolumni: Vaihtoehtoja kiitos!

Kuvittele että omistat tontin, jolla on pari rakennusta ja vehreä pihapiiri. Haluat että tontistasi pidetään hyvää huolta, joten palkkaat konsultin kehittämään sitä. Konsultti keksii hienoja kehityssuunnitelmia, mutta ei keskustele niistä sinun kanssasi, vaan mahdollisen urakoitsijan kanssa. Kun konsultti on päässyt urakoitsijan kanssa sopimukseen siitä mitä firma X haluaa tontille rakentaa, sinulle esitellään valmiit suunnitelmat ja sanotaan, että ellet hyväksy näitä suunnitelmia, et saa mitään tontillesi. Kuulostaako järkevältä?

Tilanne on kaupungin mittakaavassa hyvin saman tyyppinen. Kaupunki eli me asukkaat olemme palkanneet virkamiehet ajamaan kaupunkilaisten etuja ja pitämään huolta kaupungistamme. Virkamiesten pitäisi käydä vuoropuhelua ensisijaisesti toimeksiantajien eli meidän kaupunkilaisten kanssa siitä, mihin suuntaan tätä kaupunkia halutaan kehittää. Saamme kuitenkin monesti tietää suunnitelmista vasta sitten, kun niihin ei käytännössä ole enää mahdollisuuksia vaikuttaa. Asiaa on rakennusyhtiöiden kanssa kehitelty usein jo niin pitkälle, että suunnan muuttaminen tai vaihtoehtojen esittäminen tuntuu mahdottomalta.

Hyvään vuoropuheluun kuuluu kaupunkilaisten aito kuuleminen ja vaihtoehtojen esittäminen. Osallistaminen on nykymuodossaan kuitenkin ollut enemmän lain kirjaimen vaatima pakollinen paha kuin oikeasti prosessiin vaikuttava toimenpide. Erityisesti vaihtoehtojen olemattomuus on ongelmallista. Tuntuu, että on vain se yksi ahaa-idea, mistä sitten pidetään kiinni kynsin hampain.

Mitäs jos seuraavan kaupunkikehityshankkeen myötä ensin kartoitettaisiin minkä tyyppistä rakentamista tänne toivotaan (tyyli, rakentamisen laatu, palvelut, toiminnot) ja sen jälkeen tuotaisiin nähtäville kolme riittävän erilaista vaihtoehtoista suunnitelmaa plussineen ja miinuksineen ja kysyttäisiin mitä näistä lähdetään viemään eteenpäin?

Vaihtoehtoiset suunnitelmat teettäisivät enemmän työtä alkuvaiheessa, mutta lisäisivät varmasti myöhemmässä vaiheessa ihmisten tyytyväisyyttä ja prosessin sujuvuutta, kun suuret linjat olisi jo yhteisesti hyväksytty ja kyse olisi enää nyanssien hiomisesta.

Annetaan asukkaiden vaikuttaa ympäristöönsä!

Kirjoittaja on porvoolainen maisema-arkkitehti, kaupunkikehityslautakunnan jäsen ja Vihreä kaupunginvaltuutettu.

Yksi ahaa-idea, mistä pidetään kiinni kynsin hampain.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut