Mika Laurila, kolumni: Mutta en minä

16-vuotiasta epäillään taposta. 15-vuotiaat pyörittivät päihdemafiaa. 12 v. kaahasi 140 km/h. Nuorten hyvinvoinnin ja hyvinpahoinvoinnin välinen piena vuotaa väärään suuntaan.

Keskivertaisen eineskansalaisen reaktio on kahdenkaltainen. Toisen mielestä remmi pitää palauttaa kasvudiplomatian jatkeeksi ja nuoret nöyryyttää nuhteeseen. Hän noituu vapaata kasvatusta.

Esiin nousee myös nostalgikko, joka eternaalisessa lempeydessään palaa omiin kolttosiinsa. Kaksitahtikatkuiseen teini-ikään, jolloin säännöt ja tabut oli tehty rikottaviksi, luut ja kunnia kestäviksi. Hän uskoo, että aikuiseksi kasvetaan koke(ile)malla.

Representaation kehässä ottelevat nöyrä kurinalaisuus ja luova kyseenalaisuus.

Huuhaa-shamaanit huseeraavat somessa saalistaen itseään etsiviä nuoria ja itsensä kadottaneita aikuisia. He valistavat, että kun päivittäin lyö itseään Norfolkin piikivestä tehdyllä kaulimella takaraivoon ja kuuntelee Bachin Weimar-kauden kantaatteja väärinpäin, häviävät kehosta karsinogeenit, korona, umpilisäke ja parikytä pinnaa verenpainetta.

Ja ohessa on maksulinkki Sansibarin Minustako ihmismielen nostokurki? -retriittiin (järjestetään tosin Teamsissa). Guruna toimii forssalainen kombutsaterapeutti Tuija, joka puhuu pelkillä vokaaleilla, koska terävät konsonantit erittävät suuonteloon negatiivisia elektroneja, jotka radikalisoituvat elimistöön ja estävät hyvän mielen sateenkaaren heijastumisen pernaan.

Keskivertaisen eineskansalaisen reaktio on kahdenkaltainen.

Ikuisuuteen ja takaisin on puhuttu ihmisen tasapainosta. On virallisiakin suosituksia liikuntaan, ruokavalioon ja uneen.

Selkärankainen suomalainen osaa olla heikompaa lajitoveriaan kohtaan tyly. ”Pääset irti tupakasta, kun lopetat polttamisen. Eroon ylipainosta: syö vähemmän. Hymyile, niin masennus helpottaa.”

Mutta annas olla, kun tämä selkärankainen joutuu itse tapamuutoksen eteen: jätteet täytyykin lajitella, kaupunkiin tulee nopeusvalvontakameroita, pyörään tarvitaankin takavalo ja naamalle maski.

Jopa alkavat Tuijan turvallisuus- ja kierrätyskriittiset lifestyle-vinkit kiinnostaa.

Ja siinä kyljessä oppii myös lapsi itsekkään valintakoodin, mihin uskoa milloinkin, ketä totella kulloinkin ja miten kohdella ketäkin.

Kirjoittaja on porvoolainen opettaja ja yrittäjä.

Kommentoi