Millariikka Rytkönen, kolumni: Rohkenen paljastaa teille haaveeni: Vielä jonakin päivänä haluan jälleen tehdä ihan rivityötä

Psykologi, kuntoutusohjaaja, historianopettaja, psykoterapeutti, terveydenhoitaja, ravitsemusterapeutti, lääkäri, rikosseuraamustyöntekijä, röntgenhoitaja, sosiaaliohjaaja.

Kymmenen ammattia, jotka TE-palveluiden ammatinvalintaohjelma ehdotti minulle sopiviksi ammateiksi viime viikonloppuna. Senkin jälkeen, että vastasin rehellisesti jokaiseen 107 kysymykseen 25 vuoden sote-alalla työskentelyn jälkeen. Miksi sitten päädyin etsimään uutta ammattia, vaikka tällä hetkellä työskentelen ammatissa, joka on enemmän kuin unelma – mutta jota tuskin mikään ammatinvalintatesti ehdottaa kenellekään ammatiksi?

Eräs nuori kysyi minulta, valitsisinko edelleen urani sote-alalta, jos saisin uudelleen valita. Vastasin empimättä, kyllä. Päätin kuitenkin astua ammattia pohtivien nuorten asemaan ja vastata samoihin kysymyksiin heidän kanssaan. Ja edelleen, kaikkien näiden vuosien jälkeen, lähes kaikki minulle sopivat ammatit ovat sote-alalta.

Keva keräsi opiskelijoiden ajatuksia ja ideoita sosiaali- ja terveysalan työpaikkojen houkuttelevuuden lisäämiseksi, ja nuoret kertoivat kaipaavansa vastapainoa mediassa näkyvälle sote-synkistelylle. Olisi eettisesti kestämätöntä jättää kertomatta alamme epäkohdista julkisuuteen, mutta haluan myös sanoa ääneen, että sote-ala on minulle enemmän kuin ammatti. Saan tehdä työtä, jolla on merkitystä ja olen valtavan ylpeä alastani. Niin ylpeä, että se teki minusta lopulta ay-pomon.

Tehdessäni uravalintaani, en tiennyt, kuinka huikeiden ihmisten kanssa saisin tehdä työtä. En osannut kuvitella, millaista on saada kulkea toisen ihmisen rinnalla ja auttaa. Kuinka pelottavaa on välillä katsoa kohti, mutta uskallettuaan olla kääntämättä katsettaan, nähdä kohtaamisen voiman. Se on jotakin hyvin erityistä.

Rohkenen paljastaa teille haaveeni: vielä jonakin päivänä haluan jälleen tehdä ihan rivityötä. Jonakin päivänä haluan olla taas hän, joka kysyy ”kuinka voin olla avuksi”. Mutta sitä ennen tämä ala vaatii enemmän kuin pientä pintaremonttia. Ja niihin talkoisiin me alan ammattilaiset tarvitsemme teidät päättäjät niin kunnissa kuin isolla kirkolla pylvästalossakin.

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.

Vielä jonakin päivänä haluan jälleen tehdä ihan rivityötä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut