Mielipidekirjoitus: Meidän kaikkien kaupunki

Kesäisin jokirannassa toki istuu jäätelön syöjiä, ja kaduilla saattaa nähdä skeittaajia, joku saattaa jopa istua penkillä lukemassa kirjaa. Julkisten ulkotilojen käyttö jää kuitenkin hyvin hillityksi, ja paljon näiden tilojen potentiaalista jää käyttämättä, kirjoittaja pohtii. Laura Heino

Erika Lantz, Kaupunkisuunnittelun maisteri, kuntavaaliehdokas (Vihreät), Porvoo

Suomalaiset ovat suhteellisen vaatimatonta porukkaa. Itsestä ei haluta tehdä turhaa numeroa. Kylässä kahviakin suostutaan juomaan vain ”jos nyt itsellesikin keität”, ja senkin voi myöntää vasta muutaman kysymisen jälkeen.

Samanlainen vaatimattomuus tuntuu varjostavan suomalaisten suhdetta kaupunkiemme julkiseen ulkotilaan. Leikkipuistoja, ulkoliikuntapaikkoja ja toreja osataan kyllä käyttää, mutta luovempi ja rohkeampi julkisten ulkotilojen käyttö on harvinaisempaa. Kesäisin jokirannassa toki istuu jäätelön syöjiä, ja kaduilla saattaa nähdä skeittaajia, joku saattaa jopa istua penkillä lukemassa kirjaa. Julkisten ulkotilojen käyttö jää kuitenkin hyvin hillityksi, ja paljon näiden tilojen potentiaalista jää käyttämättä.

Koronaepidemia ja sen tuomat rajoitukset ovat muuttaneet ihmisten suhdetta julkiseen ulkotilaan. Loppukeväästä ulkoilun merkitys ja suosio tuntuivat olevan korkealla. Ulkona liikuttiin niin yksin kuin yhdessäkin, mikä korosti ulkotilojen tärkeyttä ihmisten arjessa. Koronaepidemian on ennustettu muuttavan kaupunkilaisten suhtautumista julkiseen ulkotilaan pysyvästi, painottaen ennen kaikkea sitä, että nämä tilat ovat ihmisille. Viime keväänä monissa kaupungeissa avattiin uusia pyörä- ja kävelyteitä, ja luotiin uusia ajanviettopaikkoja ulos, kaupunkien katujen hiljentyessä liikenteeltä. Ulkotilojen tärkeyden ohella myös niiden turvallisuus on puhuttanut. Kauniiden säiden tullen täyttyneet puistot nostattivat huolta turvaväleistä. Pystyykö julkinen ulkotila vastaamaan näihin haasteisiin? Löytyykö kaupungista riittävästi erilaisia ja erikokoisia kohtaamispaikkoja? Nyt onkin aika arvioida julkisten tilojen yleistä laatua ja käytettävyyttä, ja tehdä innovatiivisia kokeiluja, suunnitelmia ja rohkeita päätöksiä.

Vaikka alun kärjistys suomalaisten vaatimattomuudesta ei ehkä kosketa jokaista suomalaista, kuten monissa stereotypioissa, on siinä varmasti kuitenkin ripaus faktaa. Siksi toivon että tässä elämässämme uudessa normaalissa, ihmiset rohkaistuisivat käyttämään julkisia ulkotiloja nykyistä aktiivisemmin ja kekseliäämmin. Kaupunki on kaupunkilaisille, ei ujostella käyttää sitä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut