Heikki Vestman, kolumni: Terapiatakuu tarvitaan nopeasti

Mielenterveysongelmat ovat läsnä monen suomalaisen elämässä. Kyse on tavallisista tarinoista, siitä kun jonkun äidin, isän, lapsen tai ystävän mieli järkkyy.

Mielen sairaudet eivät katso saapuessaan sosiaalista taustaa tai tulotasoa. Jopa viidennes suomalaisista kärsii joko lievästä tai vaikeasta masennustilasta, jopa neljännes nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä.

Kun yksi sairastuu, monen maailma muuttuu. Mielen ongelmat koskettavat käytännössä koko perhettä ja ongelmat myös kasaantuvat. Esimerkiksi vanhemman uupumisella ja psyykkisten ongelmien syventymisellä on vaikutus myös lasten hyvinvointiin.

Mielenterveyden häiriöt ovat kalliita paitsi inhimillisesti, niin myös yhteiskunnallisesti. Viime vuonna Kela maksoi sairauspäivärahaa 4,6 miljoonalta päivältä yksistään mielenterveyden häiriöiden perusteella. Määrä on kasvanut joka vuosi. OECD:n arvion mukaan mielenterveyden häiriöt maksavat Suomelle joka vuosi yli 11 miljardia euroa.

Oikea-aikainen hoitoon pääsy on avain inhimillisen kärsimyksen lievittämiseen. Haavat kannattaa pyrkiä hoitamaan ennen kuin ne tulehtuvat pahemmaksi. Hoidon saatavuuden parantamisesta hyötyvät erityisesti ne, joilla on vähiten voimavaroja vaatia ja hakea apua.

Terapiatakuu -aloite jätettiin eduskunnalle jo viime vuonna. Tavoitteena on vahvistaa mielenterveyshoidon perustasoa. Aloitteella ehdotetaan lakimuutosta, jolla taataan nopea pääsy hoidolliseen psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon kuukauden sisällä.

Mielen sairaudet eivät katso sosiaalista taustaa tai tulotasoa.

Hallitus on pyrkinyt yhdistämään oman, julkisuudessa kiistanalaisen hoitotakuun tiukentamistavoitteensa terapiatakuuseen. Esitys on kuitenkin lykkääntynyt. Käytännön seurauksena hallituspuolueet ovat estäneet Terapiatakuu -aloitteen edistämisen eduskunnassa.

Laajasti kansalaisten kannatusta saaneen ja kaikkien puolueiden puoltaman kansalaisaloitteen käsittelyä ei pidä enää lykätä. Terapiatakuun mukainen uudistus mielenterveyden palveluihin tarvitaan nopeasti. Tämä olisi myös osa tärkeää koronakriisin jälkihoidon ja työllisyyden kannalta.

Julkisen talouden menolisäykset pitää tehdä tarkoin harkiten. Terapiatakuu maksaa 35 miljoonaa euroa. Tämä lisäpanostus maksaa itseään takaisin, kun työpoissaolot sekä kalliin erikoissairaanhoidon tarve vähenevät. Varhainen hoitoonpääsy on turvattava kaikille, ei vain niille, joilla on varaa hakeutua psykoterapiaan omalla kustannuksella.

Kirjoittaja on sipoolainen kansanedustaja (kok.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut