Mika Varpio, kolumni: Laatikot vyöryvät kaupunkiin

Tuskin kukaan kaupunkikehitystä seuraava on voinut välttyä termiltä laatikkoarkkitehtuuri. Sillä tarkoitetaan rakennuksia, jotka näyttävät koostuvan yksittäisistä tai toinen toisensa päälle ja sivuille pinotuista suorakulmaisista palikoista.

Laatikkoarkkitehtuuri syntyi jo yli 50 vuotta sitten, kun suuri muuttoliike kasvatti asuntotuotannon tarvetta nopeasti monessa suomalaisessa kaupungissa. Asuntorakentamisen ongelmat pyrittiin ratkaisemaan aluerakentamisella ja tehdasmaisella kerrostalotuotannolla.

Paikallisia esimerkkejä löytyy mm. Porvoonportista.

Vaikka kyseessä on jo vanha ilmiö, tuntuu nykypäivän rakennusteollisuus edelleen suosivan kyseistä suuntausta. Rakennusyhtiöiden näkökulmasta se on ymmärrettävää. Muualla käytettyjä ratkaisuja on helppo kopioida, suunnittelukustannukset pienenevät ja elementtituotanto halventaa rakentamista. Loppukäyttäjälle tai ohi kulkevalle kaupungin asukkaalle se ei kuitenkaan ole se paras ratkaisu.

Rakennusten suorat, betoniset ja lasiset, koruttomat julkisivut ovat monesti tylsiä ja tehdasmaisia. Rakennuksista puuttuu henki, lämpö ja karisma. Ne edustavat mielenkiinnotonta tusinatuotantoa, jollaista on lähes joka lähiössä. Ne latistavat ja yksipuolistavat kaupunkikuvaa, eivätkä kestä aikaa.

Uudet talot eivät ole vain asukkaiden asia, ne näkyvät ja vaikuttavat jokaisen ohikulkijan mielenmaisemaan. Porvoolla on uskomattoman monipuolinen rakennuskanta, mistä moni kaupunki olisi ylpeä. En ymmärrä, miksi Porvoota pitää tunkea samaan muottiin, miltä suurin osa suomalaisista lähiöistä ja esikaupungeista jo näyttää.

Muualla käytettyjä ratkaisuja on helppo kopioida.

Porvoon puistokadun kaupunkivisioissa on esitelty toinen toistaan korkeampia laatikoita, vailla mitään karismaa. Vielä pitemmälle on edetty Aleksanterinkadun päätteessä, missä laatikkotaloa on ehdotettu kaupunkikuvallisesti erittäin merkittävän näkymäakselin päätepisteeseen.

Moni iso hanke ikään kuin hiljaisesti livautetaan kaupunkikuvaan.

Keskustelua on myöhäistä käydä enää silloin kun rakennukset ovat jo pystyssä. Keskustelun aika on nyt, ennen kuin lopullisia päätöksiä on tehty.

Ei muuteta Porvoota laatikkokaupungiksi.

Kirjoittaja on porvoolainen maisema-arkkitehti, kaupunkikehityslautakunnan jäsen ja Vihreä kaupunginvaltuutettu.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut