Mielipidekirjoitus: Korvaus hoitajille pitää olla itsestäänselvyys

On käsittämätöntä, miksi hallitus ei korviaan lotkauta sairaanhoitohenkilöstön huomioimiseen rennossa rahanjaossa, kirjoittaja hämmästelee. Katja Luoma

Vesa Koskivuo, Porvoo

Kun koronaepidemian seurauksien paikkaukseen jaetaan miljardeja sinne tänne, rahaa tuntuu riittävän kaikkeen, eikä velkaantuminenkaan näytä huolettavan ketään, on käsittämätöntä, miksi hallitus ei korviaan lotkauta sairaanhoitohenkilöstön huomioimiseen rennossa rahanjaossa.

Demarivetoinen vasemmistohallitus haloo! Ay-liikkeen vankeina demarit ovat ilmeisesti edelleen sitä mieltä, että vaikkapa paperirullien pyörittely ergonomisilla tuoleilla istuen radiota kuunnellen on niin paljon arvokkaampaa työtä, että siitä pitää maksaa tuplasti enemmän kuin raskaasta ja vastuullisesta, pitkän koulutuksen vaativasta ihmisten hoitotyöstä?

Aikanaan paperimiehille maksettiin erikseen huomattavaa mm. saunalisää, jos eivät päässeet ajallaan lauantaisaunaan. Poikkeuksellisen raskas ja vaarallinen koronahoitotyö ei ilmeisesti ole haittojen korvattavuusskaalalla siihen verrattuna mitään.

Pääministeri Marin vastasi Maikkarin tentissä kysymykseen hoitajien palkitsemisesta siten, että hallitus ei ole työmarkkinaosapuoli, eikä voi ottaa kantaa asiaan. Ja kissan viikset, yksi napakka palkitsemista puoltava lausunto julkisuudessa hänen asemassaan, ja se olisi siinä. Kyllä muut hoitavat homman, jos hän niin sanoo. Eikö hän uskalla? Hakaniemikö on kieltänyt?

Ellen ihan pahasti erehdy, presidentti Niinistön pitää puristaa lujasti leukojaan yhteen, että ei tulisi sanoneeksi mitään – hoitsujen puolesta. Mutta hän on oppinut läksynsä, jos hän sen tekisi, huuto ja älämölö olisi melkoinen: ”nyt se taas puuttuu asioihin, jotka eivät sille kuulu”.

Koronaepidemia vaatii hoitotyöntekijöiltä niin paljon fyysisesti ja henkisesti, että allekirjoittaneen ei kannata ulkopuolisena edes yrittää kuvailla sitä tämän kirjoituksen mausteeksi. Jokainen ajatteleva ihminen voi kuitenkin mietiskellä edes sitä, mitä on olla raskaissa suojavarusteissa raskaassa työssä täysiä työpäiviä, vuorotyössä, alituisena pelkona oma ja omaisille viety tartunta, epätietoisuudessa, mitä on vielä edessä. Sari Sairaanhoitajan osaa voidaan kohta verrata sotiemme sankareihin eturintamassa.

On häpeällistä, että hoitajat joutuvat itse nostamaan esiin asian, minkä sivistysyhteiskunnassa pitäisi olla itsestään selvä: rahallinen korvaus. Raha ei tietenkään poista fyysistä tai henkistä väsymystä, mutta se on ainoa yhteismitallinen ja konkreettinen tapa osoittaa hoitajille, että heitä ja heidän työtään arvostetaan ja että siitä ollaan suuresti kiitollisia.

Vaikka hallitus on suoriutunut koronaepidemiaepisodista omalta osaltaan – asiantuntijoiden työn ansiosta – hyvin, hiljaisuus hoitohenkilöstön huomioimisessa 20 miljardin euron rahanjaon rinnalla murentaa tuota gloriaa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut