Mielipidekirjoitus: Hiilidioksidipäästöjen vähennyksetkö turhia?

29Seppo Kaunisto, Porvoo

Kirjoituksessaan mielipidepalstalla (Uusimaa 11.12.) Ilkka Alava ”epäilee vahvasti, että hiilidioksidipäästöjen vähentäminen jarruttaisi ilmaston lämpenemistä”.

Hän perustelee näkemystään sillä, että tämän vuoden tammi-marraskuun keskilämpötila on ollut lämpötilojen mittaushistorian korkein, vaikka ”Suomen kasvihuonepäästöt alenivat vuodesta 2018 vuoteen 2019 kuusi prosenttia” ja vaikka ”koronaepidemian halvaannuttama kansantalous on kutistunut nelisen prosenttia” ym. Vaikka Suomen tilanteen laajentaisi koskemaan koko maapalloa, Alavan esimerkit eivät ole relevantteja, koska ne koskevat vain muutaman lähivuoden tilannetta.

Parhaassakin tapauksessa hiilineutraaliuteen (päästöt yhtä suuret kuin sidonta) voidaan päästä laajemmin ehkä parin kolmenkymmenen vuoden kuluttua. Suomessa optimistisena tavoitteena on vuosi 2035. Tuskin kukaan pystyy arvioimaan, milloin hiilineutraalius kattaa koko maapallon. Sen jälkeenkin kestää vielä pitkään, ennen kuin hiilidioksidipitoisuus ilmakehässä alkaa olennaisesti vähentyä, koska päästöissä syntynyt hiilidioksidi pysyy ilmakehässä vähintäänkin kymmeniä vuosia (puoliintumisaika noin 100 vuotta). Oma ongelmansa, eikä suinkaan vähäisin, on lämpötilan kohoamisen aiheuttama jäätiköiden sulaminen seurauksineen.

Kommentoi