Anu Harjumaaskola, kolumni: Antamisen ja vastaanottamisen tasapaino

Lossin kannella viereisessä autossa istuu keskusteluun uppoutunut pariskunta. Hyvästelimme heidät ja muut kurssilaiset hetki sitten. Ohjaamamme parisuhdekurssi seurakunnan leirikeskuksessa on päättynyt, Pellinki jää taakse. Lossimatka on raja saaren ja mantereen, kurssin ja arjen välillä. Mietimme, mikä viikonloppuna kohdattu lähtee osallistujien mukana ja siirtyy suhteiden voimavaraksi, minkä aika ei ollut vielä.

Osallistujien jakamat kokemukset rupesivat rikastumaan yhteiseksi ajatteluksi heti perjantai-iltana. Keskittynyt kuuntelu, salliva ilmapiiri sekä ilo ja huumori kutsuivat esiin tarinoita. Valokeilaan osui yhteisesti puhutteleva kysymys antamisen ja vastaanottamisen tasapainosta parisuhteessa. Omien toiveiden ja tarpeiden ilmaiseminen koettiin hankalaksi. -Jospa edes itse tietäisin, mitä ne ovat, huokaisi joku. Miten niistä voi kertoa toiselle? Harjoittelu auttoi. Pidettiin mielessä, että toiveet ja tarpeet ovat itseilmaisua, eivät lista kumppanin puutteista. Itsestään kertominen osoittaa luottamusta. Parhaimmillaan puhe toiveista ja tarpeista on väylä parisuhteen käyttämättömiin mahdollisuuksiin. Liikuttavimmillaan se on näkyväksi ja vastaanotetuksi tulemista. Erilaisuus kutsuu luovuuteen ja kasvuun.

Itsestään kertominen on myös riskin ottamista. Torjutuiksi tullut jää yksin ja sulkeutuu: ”Riitän itselleni, en tarvitse sinua.” Kun luottamus jälleen vahvistuu, voi ottaa askeleen kohti avoimuutta. Tärkeäksi koettiin, että vastuu omasta hyvinvoinnista on itsellä. Sisäistä eheyttä ei voi jättää kumppanin kannateltavaksi.

Kurssin edetessä huomio kohdistui siihen, miten itse vastataan kumppanin toiveisiin ja tarpeisiin. Halu ilahduttaa toista todettiin aikuiseen suhteeseen kuuluvaksi niin kuin sekin, että ottaa vastuun omista rajoistaan. Malli rakkauden viidestä kielestä vei viikonlopun prosessia eteenpäin. Rakkautta voi osoittaa sanoin, yhteisellä ajalla, lahjoin, arjen teoin tai läheisyydellä. Näin sitä myös otetaan vastaan. Ymmärrämmekö toistemme kieltä, pohdittiin. Millä muilla kielillä kommunikoimme?

Antamisen ja vastaanottamisen tasapaino on saavutettava yhä uudestaan. Se pitää parisuhteet elävinä ja luo niihin kiinnostavan jännitteen. Sopivuus löytyy toiveiden ja tarpeiden joustavasta yhteensovittamisesta. Toivotaan hyvää kummallekin. Parisuhdekurssin teemat antamisesta ja vastaanottamisesta saattelivat meidät jouluun.

Kirjoittaja on porvoolainen psykologi ja kirkon luottamushenkilö

Omien toiveiden ja tarpeiden ilmaiseminen koettiin hankalaksi.

Kommentoi