Mielipidekirjoitus: Joulurauha - enemmän kuin taukoa väkivallasta

Pitäkäämme yllä ja kehittäkäämme edelleen tätä suhteellisen turvallista hyvinvointiyhteiskuntaa omista lähtökohdistamme, yhdessä ja keskustellen. Toivon hartaasti, tänäkin jouluna, pysyvämpää rauhaa sekä maapallolle että ihmisten sydämiin, kirjoittaja toivoo. Päivi Taskinen-Kekki

Tomi Lassi, kuntavaaliehdokas (vihr, Porvoo)

Pian taas meillä ja Turussa julistetaan joulurauhaa, tänä vuonna poikkeuksellisin menoin. Tämä itsellenikin hyvin rakas perinne on myös muistutus ajoista, jolloin asiat olivat paljon huonommin kuin nyt. Edes jouluksi piti pidättäytymän omien oikeuksien - anastetun viinapullon, heinäpaalin tai laajemman rajakiistan - peräämisestä väkivalloin: huutaen ja mekastaen, nyrkein tai veitsin. Nykyään meillä on kansalaisyhteiskunta, oikeuslaitos ja enimmäkseen aivan eri normit tällaisten ristiriitojen ratkaisemiseen. Suomalainen on tottunut ajattelemaan, että vääryys tulee ennen pitkää korjatuksi systeemin kautta.

Turvallinen yhteiskunta ei kuitenkaan ole ylhäältä annettu. Sitä ovat horjuttamassa monet tekijät meidänkin aikanamme. Valitettavasti on koteja, joihin joulurauhan julistaminen olisi edelleenkin aiheellista - mutta surullisen tehotonta. Muun muassa syrjäytyminen ja eriarvoistuminen synnyttävät jännitteitä yhteiskuntamme sisälle.

Ongelmista syytetään aina jotakuta toista, ja mitä syvemmät ovat ongelmat, sitä väkivaltaisempia ratkaisuja haetaan.

Juhlimme tällä viikolla - ainakin virallisen tarinan mukaan - suuren opettajan syntymää. Hänen opetuksensa kiteytyy hyvin yksinkertaisiin perusteeseihin: ”Kohdelkaa ihmisiä niin kuin toivoisitte heidän kohtelevan teitä” (Luuk. 6:31) ja ”Jos joku lyö sinua oikealle poskelle, käännä hänelle vasenkin” (Matt 5:39). Näille teeseille perustuu koko länsimaisen kulttuurin etiikka, mutta kovin vähän ne heijastuvat nykyiseen maailmanmenoon. Mitä vain voi pelissä tehdä, kunhan siitä ei tule voittoa hidastavia seuraamuksia. Se, mitä viivan alle jää, ratkaisee. Voittaja sanelee historian. Somessa huudetaan sananvapauden nimissä törkeyksiä, jotka missä tahansa koulussa käsiteltäisiin kiusaamisena. Jos saa tekonsa näyttämään oikeutetulta, ei ole väliksi vaikka perimmäisenä syynä olisi ollut oman edun tavoittelu ja prosessin aikana olisi käytetty hyvinkin arveluttavia keinoja.

Samainen yllämainittu opettaja julmistui fariseusten viisasteluun ja hiustenhalkomiseen, ja rohkaisi avoimesti lain kirjaimen rikkomiseen silloin kun kyseinen laki on kokonaistilanteen kannalta mieletön. On vaikea keksiä suorempaa nykyaikaista vastinetta fariseuksille kuin amerikkalaiset lakimiehet tv-sarjoissa. Toivottavasti oma yhteiskuntamme ei enää nykyisestään lähesty noita merentakaisia ihanteita. Meillä on ollut tapana rakentaa järjestystä rationaalisesti, kaikkien etua ajatellen eikä vanhatestamentillisella lainlukemisella. Lopputuloksen lisäksi on merkityksellistä myös se, mitä ja millä motiivein prosessin aikana on tapahtunut.

Pitäkäämme yllä ja kehittäkäämme edelleen tätä suhteellisen turvallista hyvinvointiyhteiskuntaa omista lähtökohdistamme, yhdessä ja keskustellen. Toivon hartaasti, tänäkin jouluna, pysyvämpää rauhaa sekä maapallolle että ihmisten sydämiin. Omasta sisäisestä rauhasta käsin voi ryhtyä eheyttämään lähipiirin rikkoutuneita välejä, rakentamaan parempaa yhteiskuntaa ja lopulta parantamaan maailmaa, täältä pienestä pohjoisesta hyvästä esimerkistä käsin.

Rauhaisaa ja levollista joulunaikaa kaikille, tämän erikoisen vuoden päätteeksi!

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.