Mielipidekirjoitus: Takki kääntyi ja syntyi ennakkotapaus jatkoa varten

Vain 35 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että Haavistolla ei ole syytä erota, kirjoittaja muistuttaa. Katja Juurikko

Ilkka Alava, Porvoo

Kalevi Laakko esitti (Uusimaa 29.12.) mielestäni sekavan selvityksen Isis-naisten ja heidän lastensa palauttamisesta Suomeen. Selvennän asioita.

Isisin lähi-itään perustama kalifaatti oli terroristinen hirmuvaltio, joka veti puoleensa myös Suomessa asuvia muslimeja. Suomi oli vuodesta 2014 mukana kansainvälisessä koalitiossa, jonka toiminta tukeutuu YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin Isisin aiheuttaman uhan estämiseksi.

Ei ole liioittelua todeta, että Isis-kalifaatissa asuneet ihmiset asettuivat terrorin ja vihan puolelle kansainvälistä yhteisöä vastaan. Kun kalifaatti kukistui, tuli osalle sen suomalaistaustaisista kannattajista hätä käteen, ja Suomi mieleen.

Vihreiden ulkoministeri Pekka Haavisto lienee alusta pitäen ollut touhuamassa suomalaisten kotiuttamista al-Holin leiriltä. Kiihko oli sellainen, että ministeri ajautui luottamuspulaan ulkoministeriön konsulipäällikön kanssa.

Tämä ei edistänyt kotiutustoimia Haaviston toivomalla tavalla, joten ministeri päätti siirtää Pasi Tuomisen pois konsulipäällikön virasta. Miksi Haavisto ei pistänyt ministeriönsä kansliapäällikköä hoitamaan asiaa?

Eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi Haaviston toimineen laittomasti ja moitittavasti linjatessaan Tuomisen siirrosta. Ministerisyytekynnys ei ylittynyt, vaikka kahta lakia oli rikottu.

Iltalehden teettämän kyselyn mukaan 50 prosenttia suomalaisista on sitä mieltä, että Haaviston pitäisi erota tehtävästään. Vain 35 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että Haavistolla ei ole syytä erota.

Haavisto sai tahtonsa läpi pääasiassa eli kahden Isis-naisen ja heidän kuuden lapsensa kotiuttamisen valtion varoilla Suomeen suojelupoliisin varoituksista huolimatta. Eiköhän sieltä terroristi-isätkin luikertele Suomeen elleivät jo ole täällä. Epäilen, että ovat elossa.

Marinin (sd) hallitus päätti 16.12.2019: "Hallituksen lähtökohta on auttaa lapsia. Velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole." Missä vaiheessa takki kääntyi? Tässä syntyi samalla ennakkotapaus jatkoa varten.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.