Vesa Heikkonen, kolumni: Polttaisitko sinä vettä?

Rosk’n Roll maksaa noin kolme miljoonaa euroa vuosittain sekajätteen käsittelystä jätevoimaloissa. Sekajäte sisältää noin kolmanneksen biojätettä, joka on suurimmaksi osaksi vettä. Veden polttamisessa ei ole energian tuotannossa oikein järjen häivää.

Suomalaiset lajittelevat biojätettä erilliskeräykseen vuosittain 275 miljoonaa kiloa. Siitä tuotetaan biopolttoainetta sekä multaa ja maanparannusainetta. Kuitenkin tavallisista kotiroskiksista sekajätteen joukosta löytyy vielä enemmän biojätettä: yli 300 miljoonaa kiloa joka vuosi. Tämä poltetaan sekajätteen mukana.

Lajittelussa on siis tehostamisen varaa: jos koko Suomessa muodostuva biojätemäärä lajiteltaisiin, riittäisi siitä jopa 90 000:lle biokaasulla kulkevalle henkilöautolle koko vuodeksi.

Valtakunnallinen Rakasta joka murua -biojätekampanja käynnistyi lokakuussa ja kannustaa asukkaita lajittelemaan biojätteensä aktiivisemmin.

Kampanjassa on mukana Rosk’n Roll yhdessä kolmenkymmenen kollegajätelaitoksensa, Suomen Kiertovoiman ja Kuntaliiton kanssa. Lajittelumotivaation nostamiseksi tarjotaan kiinnostavaa tietoa sekä arkea helpottavia niksejä.

Yhtenä kampanjan tavoitteista on päivittää suomalaisten tietämys lajittelusta 2020-luvulle, koska monet nojaavat vielä takavuosina opittuihin vääriin uskomuksiin, eivätkä siksi lajittele.

Monet nojaavat vääriin uskomuksiin, eivätkä siksi lajittele.

Välillä kuulen itsekin totuuksina levitettäviä huhuja siitä, että lajittelu ei kannata koska roskat kuitenkin sekoittuvat joko jäteautossa tai myöhemmin.

Nykyisessä jätehuoltojärjestelmässä on kuitenkin omat tarkasti erilliset keräys- ja käsittelykanavansa kaikille lajitelluille ja erikseen kerättäville materiaaleille.

Lohjan Munkkaan jätekeskuksessa käynnistyy alkuvuodesta Gasumin biokaasulaitos. Laitos on yksi esimerkki siitä monipuolisesta käsittelylaitosten verkostosta, joka on rakennettu jätemateriaalien sisältämien ravinteiden, energian ja materiaalin hyödyntämiseksi ja palauttamiseksi takaisin kiertoon.

Mahdollisuus lajitella ja kerätä biojätteet erikseen laajenee uuden jätelain myötä lähivuosina: lajittelun piiriin tulee jopa 800 000 uutta suomalaista.

Aikaa ei ole hukattavaksi, sillä Suomi on jo nyt jäljessä jätteen kierrätystavoitteistaan.

Rosk’n Rollin toimialueella on biojätteen lisäksi muidenkin hyötymateriaalien erilliskeräykseen panostettu jo usean vuosikymmenen ajan. Lajittelua helpotetaan edelleen tuomalla yhä useamman kiinteistön pihalle jäteastioita, joihin eri jätteet voi lajitella.

Kirjoittaja on kuntien omistaman jäteyhtiön, Rosk’n Roll Oy Ab:n toimitusjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut