Mika Varpio, kolumni: Talvi tuli Porvooseen

Kävin vuodenvaihteen molemmin puolin Emäsalon Valaxuddenissa, tarkkailemassa merta ja päivänkiertoa.

Ensimmäinen kerta ajoittui auringonnousun aikaan. Kaakosta puhalsi navakka tuuli, joka nostatti korkeita aaltoja, ja viileä viima kävi luihin ja ytimiin. Maisema oli paljas. Keittokatoksessa oli muutama aamuvirkku kalastaja, jotka jättivät kytevän nuotionpohjan seuraaville.

Paistoin makkaroita ritilällä ja kaadoin termospullosta höyryävän kuumaa mehua mukiin. Välillä kävin rannassa aistimassa aallokon rantakivikkoon lyömiä pärskeitä.

Toinen kerta, viikkoa myöhemmin, osui iltapäivään, kun aurinko oli jo pikkuhiljaa laskemassa. Maata peitti edellispäivänä satanut reilu lumikerros ja puiden oksat olivat tyynessä pakkaskelissä saaneet kauniin lumikuorrutuksen. Kalliotöyräiden päällä seisovat kelot olivat erityisen vaikuttavia. Katselin, kuinka pimeys laskeutui meren päälle ja kaukaisuudesta alkoivat siintää merenkulkijoita ohjaavat valot. Rannan nuotiopaikoilla oransseina loimuavat tulet valaisivat lähipuut ja loivat lämmintä tunnelmaa iltaan.

Paikka on joka kerta erilainen, mutta silti aina yhtä vaikuttava.

Rantakallioiden äärellä silmä lepää, mieli rauhoittuu ja ajatuksilla on tilaa vaeltaa.

Kalliotöyräiden päällä seisovat kelot

Porvoo tarjoaa upeat puitteet luonnosta nauttimiseen. Löytyy metsiä, merta, saaristoa, soita, niittyjä, lintutorneja, luontopolkuja jne.

Kaupunkilaisilla on erinomaiset mahdollisuudet ulkoilla ja virkistyä monenlaisen ulkoliikunnan parissa. Reittejä ja polkuja on sekä keskustan tuntumassa, että etäämpänä, kuten Hamarissa, Haikkoossa, Epoossa ja Virvikissä.

Olemme etuoikeutettuja päästessämme nauttimaan näin hienoista maisemista ja luontokohteista, jollaiset eivät suinkaan ole itsestäänselvyys suurimmalle osalle maailman ihmisistä.

Ympäristöministeriö myönsi joulun alla tuntuvan avustuksen Porvoon kansallisen kaupunkipuiston kehittämiseen. Avustus mahdollistaa Porvoon Länsirannasta Emäsalon pohjoiskärkeen kulkevan lähiulkoilureitin kehittämisen sekä rantareitin näköalapaikkojen kunnostamisen mm.

Linnamäellä, Näsinmäellä, Tornivuoressa ja Ruskiksella. Kaupunkipuistoon sisältyy iso joukko monimuotoisia luontokohteita, jotka ovat jokaisen ulottuvilla. Vuosi 2021 näyttää siis ainakin porvoolaisen luonnonystävän näkökulmasta alkaneen hyvin.

Kirjoittaja on porvoolainen maisema-arkkitehti, kaupunkikehityslautakunnan jäsen ja Vihreä kaupunginvaltuutettu.

Kalliotöyräiden päällä seisovat kelot

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut