Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mielipidekirjoitus: | Koronan rintamakarkurit jättävät yhteiskunnan puolustamisen muiden hommaksi

Jokaiselta elämänalueelta löytyy lintsarinsa. On veronkiertäjää, vakuutushuijaria, työpinnaria, ympäristön töhrijää, some-häirikköä sun muuta luuseria. Ja sitten ovat nämä, jotka eivät laita maskia naamalleen kanssaihmisten suojaamiseksi, vaikka pitäisi. Kaupoissa asioidessa sen näkee.

Muistetaan kuitenkin, että maskittomuuteenkin voi olla syy, kuten astma tai allergia. Sellaiset henkilöt toimivat selkeästi varoen ja etäisyyksiä kunnioittaen.

Harmillisen paljon on kuitenkin niitä, jotka eivät vain välitä, vaan rynnivät ja hönkivät turvaetäisyyksistä piittaamatta, ilman naamaria.

Ei-välittäjistä löytyy alalajeja. Kuten nuorukaiset, jotka katsovat maskin käytön murentavan katu-uskottavuuden. Tyypillinen keskenkasvuisen itsetunnon vaiva, mikä paranee iän myötä. Valitettavasti ei kaikkien kohdalla.

Typerin on se välinpitämätön porukka, jolla päällimmäisenä kaikessa on rajaton itsekkyys. Heille yhteisvastuu ja käytösnormit eivät ole mitään – paitsi silloin kun ovat itse niistä hyötymässä tai riippuvaisia.

Vaikutelma on tutunoloinen. Ei voi välttyä fiilikseltä, että ollaan lähellä porukkaa, jolle tunnusomaista on asiantuntija- ja faktatiedon korvaaminen omaan pannukakku-maailmankuvaan sovitetuilla ”totuuksilla”. Tyyliin Trump ja Brexit.

Mahdollinen yhteys poliittiseen suuntautuneisuuteen sivuutettakoon tässä. Jos sellaista olisikin, todettakoon, että syy ei varsinaisesti ole nimeämättä jäävässä puolueessa. Se vain käyttää näitä torveloita taitavasti hyväkseen kannatuksensa lisäämiseksi.

Tavallisia kansalaisia ihmetyttää, että vaikka torvelo eläisikin vaihtoehtoisten totuuksiensa harhoissa, miksi hän ei silti voisi käyttäytyä vastuullisesti muita kohtaan? Mitä arvoa on siinä, että haluaa näyttää kaikille olevansa täysjuntti?

Ja sitten se rokotevastaisuus, mille eräs emeritusasiantuntija antoi osuvan synonyymin kulkutautimyönteisyys. On periaatteessa jokaisen oma asia, haluaako suojautua koronavirukselta rokotuksella, mutta myös siinä on kyse vastuullisuudesta muita kohtaan. Itse en ainakaan pystyisi ottamaan tunnolleni kuolemia, jonka rokottamattomana ja tietämättäni voisin aiheuttaa iäkkäille.

Rokotuksesta kieltäytyvä on ikään kuin sota-ajan aseistakieltäytyjä. Rintamakarkuri, äärimmäisen epäisänmaallinen, jättäessään yhteiskunnan puolustamisen muiden hommaksi.

Tässäkin pitää muistaa, että terveydellisistä syistä kaikki eivät voi ottaa rokotusta. Mutta ellei perustetta ole, yhteiskunta olkoon vapaa hoitovastuusta vakavan koronatartunnan osuessa kieltäytyjän kohdalle.

Kieltäytyjä voi toki antaa luottokorttinumeronsa ja valtuutuksen veloittaa siltä hoitokustannuksensa, mikäli hoitoa haluaa. Mutta sitoutua tarvittaessa luovuttamaan hengityskonepaikkansa todelliselle tarvitsijalle.