Mielipidekirjoitus: Kauas nuoret karkaa

Tutkimusten mukaan nuoret ihmiset haluavat asettua sellaisiin kaupunkeihin, joissa on elinvoimaa ja viileää tyylikkyyttä, kirjoittaja pohtii. Samu Karvala

Pertti Elfving-Elvilä, kunnallisvaaliehdokas (Kok), Porvoo

Porvoolaisina veronmaksajina me kaikki haluamme tietysti huolehtia siitä, että kaupunkimme tarjoaa sellaiset peruspalvelut, että täällä olisi hyvä elää ja työskennellä. Näinhän kaupunki kasvaa ja tänne tulee - ja omasta takaa syntyy - uusia veronmaksajia tätä kukoistusta kustantamaan.

Paljonhan tässä on tietysti koetettu tehdäkin, mutta silti porvoolaisen veronmaksajan keskimääräinen aikajänne on vain 25 vuotta. Se tarkoittaa, että nuori väki muuttaa täältä pois. Tänne ei haluta jäädä tai palata.

Kehityskaari on selkeän yksinkertainen: täällä synnytään, vartutaan ja käydään peruskoulu, lukio tai ammattikoulu – ja sitten muutetaan muualle. Jatko-opiskeluihin siirtyneetkin yleensä jäävät sille tielleen. Aktiivinen aikuiselämä ja perheen perustaminen koetaan mielekkäämmäksi muualla kuin Porvoossa. Onko syynä se, että edelleen Porvoo mielletään vain kauniiksi kesäkaupungiksi?

Porvoon brändääminen on nyt otettava tosissaan. Tutkimusten mukaan nuoret ihmiset haluavat asettua sellaisiin kaupunkeihin, joissa on elinvoimaa ja viileää tyylikkyyttä. Selkokielellä se merkitsee turvallista elinympäristöä, tapahtumia, rikasta kulttuuri- ja palvelutarjontaa mm. kahviloineen ja ravintoloineen. Rohkenenpa sanoa, että ihminen ei elä pelkästä leivästä – tai leivoksista. Muutakin tarvitaan, jotta oman elinympäristönsä ja -yhteisönsä täällä Porvoossa voi kokea mielekkääksi.

Tiedämme, että kaupunkien eri osien imago vaikuttaa siihen, onko alue houkutteleva vai ei. Sama imagoilmiö vallitsee suurempien asuinyhteisöjenkin välillä. Jos Porvoo mielletään vain kauniiksi kesäkaupungiksi ja matkakohteeksi, niin se ei herätä innostusta pysyväksi asuinsijaksi.

Porvoon kunnallispolitiikassa tähän asiaan on nyt panostettava. Muussa tapauksessa Porvoo on vain monen hyvän nuoren hieno kasvualusta, josta taimet siirtyvät muualle.

Kun kaupunkia halutaan kehittää asukkaiden ehdoilla, niin on aika esittää kysymys: Mitä Porvooseen kaivataan, jotta tänne olisi opintojen jälkeen hyvä palata rakentamaan hyvää elämää porvoolaisena? Mitä tarvitaan, jotta Porvooseen olisi mielekästä jäädä asumaan?

Meidän tehtävämme on nyt luoda Uudellemaalle uusi Porvoo-ilmiö.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut