Millariikka Rytkönen, Tehy, mielipidekirjoitus: Tehy suosittelee rokotteen ottamista - valtaosa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisista ottaa mielellään koronarokotteen

Tehyläisistä 97 % pitää rokotuksen ottamista hyvänä keinona suojautua tauteja vastaan ja 94 % pitää Suomessa annettavia rokotteita turvallisina ja tehokkaina, Millariikka Rytkönen muistuttaa. Terhi Collin

Millariikka Rytkönen, Tehyn puheenjohtaja

Aula Reseach toteutti Tehyn toimeksiannosta marras-joulukuun vaihteessa 2020 kyselyn, jonka avulla selvitettiin tehyläisten näkemyksiä rokotuksista, työssä tarvittavista rokotuksista sekä suhtautumisesta koronarokotteeseen.

Tehyläisistä 97 % pitää rokotuksen ottamista hyvänä keinona suojautua tauteja vastaan ja 94 % pitää Suomessa annettavia rokotteita turvallisina ja tehokkaina. Koronarokotteen osalta 84 % pitää rokotetta tarpeellisena pandemian torjunnassa.

Lähes kaikki vastaajat työskentelivät asiakkaiden- tai potilaiden kanssa ja 92 % heistä piti itsensä ja potilaiden sekä läheisten suojaamista rokottamalla tärkeänä. Vastaajista 95 %:lla oli työtehtävässä tarvittava suositusten mukainen rokotussuoja. Vaikka kausi-influenssarokotusten saatavuudessa oli syksyllä haasteita 92 % vastaajista oli ottanut tai ottamassa ko. rokotteen.

Huolestuttavaa on, että nuoremmat ikäluokat näyttävät suhtautuvan kriittisemmin rokotuksiin, kuten myös sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen tiedotustilaisuudessa 5.1.2021 todettiin. Nuoremmat ikäluokat eivät ehkä tiedä, että rokotuksilla on ehkäisty tuhkarokon hengenvaarallisia jälkitauteja tai miehillä sikotaudin aiheuttamaa mahdollista lapsettomuutta. Luotettavan ja riittävän informaation tarjoamiselle on edelleen tarvetta, jotta säilytämme rokotuskattavuuden.

Epäröinti rokotuksen ottamisesta on siis sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten keskuudessa harvinaista ja rokotuskattavuus on selvityksemme mukaan laaja. Rokotuksen ottaminen Suomessa on vapaaehtoista ja kyselymme mukaan tässäkin sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset ottavat vastuuta asiasta.

Tehy suosittelee, että kaikki suomalaiset ottavat koronarokotteen, kun oma vuoro tulee.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.