Pääkirjoitus: Löytyisikö porvoolaistaiteelle koti?

Ville Vallgrenin Narcissus-veistos tervehti vuonna 2005 sulkeutuneen Edelfelt-Vallgren-museon kävijöitä. Arkisto / Katja Juurikko

Porvoon kaupungilla ei ole ikinä ollut omaa taidemuseota. Lähimpänä tätä oli Edelfelt–Vallgren-museo, joka toimi osana Porvoon museota nykyisessä Holmintalossa vuoteen 2005 asti. Tuon lakkauttamisen yhteydessä Porvoon museokin korosti tarvetta saada kaupunkiin oma taidemuseo.

Harvalla kaupungilla on esittää sellaista nimekkäiden taidemaalarien ja veistäjien listaa kuin Porvoolla. Uusimaan palstoilla on kuluneiden 15 vuoden ajan säännöllisesti harmiteltu kaupungin arvokkaiden taidekokoelmien varastosäilytystä.

Taidemuseohanke kytkettiin viimeksi keväällä 2018 ARC- eli jokirantaan kaavailtuun taide- ja jokikeskukseen, mutta sen eteneminen on ollut hidasta.

Ympäristö- ja luontoteeman ja porvoolaismestareiden kuvataiteen niputtaminen yhteen samaan rakennukseen ei ole ihan yksinkertaista. Kuulostaa siltä, että kun taidemuseoon ei uskota, yritetään saada hanke perustelluksi yhdistämällä siihen muuta. Peruskokoelman lisäksi tarvitaan toki vaihtuvia näyttelyitä. Yleisöä kiinnostavien näyttelyiden kokoaminen on paljon työtä vaativa taidelaji.

Moni porvoolainen oli varmasti siinä käsityksessä, että taidemuseo olisi aikanaan sijoitettu Taidetehtaalle. Kävikin niin, että kuvataide jäi marginaaliin ja rakennuksesta tuli tapahtuma- ja kongressitalo.

Porvoolaispäättäjistä aniharva on ollut aloitteellinen kulttuurikysymyksissä. Jos sote-uudistus vie kaupungilta ison osan verotuloista, on äärimmäisen vaikeaa nähdä, että kaupunki satsaisi vaikkapa 10–20 miljoonaa euroa wow-henkiseen taidemuseorakennukseen.

Valtuuston puheenjohtaja Mikaela Nylander (r.) ja hänen puoluetoverinsa Bodil Lund tekivät joulukuussa aloitteen kaupungin taidekokoelman sijoittamisesta johonkin jo olemassa olevaan rakennukseen. Samoilla linjoilla oli Uusimaan haastattelussa galleristi Hanna Kaarina Syrjäläinen, joka ei usko uudisrakennushankkeen toteutuvan ilman isoa rahoittajaa tai partneritahoa.

Porvoolaistaide tarvitsisi lähivuosina oman kodin, eikä sen välttämättä tarvitse olla uudisrakennus. On kuitenkin huomattava, että näytteille asetetut työt ovat aina vain jäävuoren huippu – suurin osa maalauksista on joka tapauksessa varastossa.

Porvoolaismestareiden pysyvän näyttelyn tarve on silti ilmeinen. Se olisi kuin Vanha Porvoo – vetovoima riittää siihen, että vieras tulee uudelleen.

Lue lisää: Taide- ja jokikeskus ei toteudu ilman ulkopuolista rahaa

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut