Pääkirjoitus: Lumisen talven ei pitäisi olla poikkeustila

Asukkailla on kiinteistöverotuksen vastineeksi lupa odottaa, että kaupunki hoitaa hyvin katujen lumityöt. Ei talvi ole Suomessa poikkeustila. Outi Paappanen

Kaupunkilaisten kärsivällisyyttä on koeteltu puutteellisella lumenaurauksella. Lähes kaksi viikkoa ennätyksellisestä Toini-myräkästä on vielä asuntokatuja, joita ei ole aurattu lainkaan tai perille pääsee vain kapeaa kulkuväylää, joka sekin on usein liian pöpperöinen mentäväksi. Päälle on satanut jo uutta lunta.

Olemme olleet kilttejä, kärsivällisiä ja ymmärtäväisiä odottaessamme aura-auton kaartamista kotikadullemme. Lapio on tullut otettua omiinkin käsiin ja naapuriapua tuupattu lumikolalla.

On käynyt ilmiselväksi, että kaupungin talvikunnossapidon ennakointi ja hoito on ollut huonoa ja riittämättömästi hoidettu. Tämä ei ole tosiaankaan moite aurauskaluston kuljettajille vaan töiden ja kaluston mitoituksesta vastaaville johtaville viranhaltijoille ja viime kädessä poliittisille päättäjille. Vastuun kantaminen kuuluu heille.

Jokainen maksaa kiinteistöveroja suoraan, yhtiövastikkeissa tai vuokrissa. Vastineeksi meillä on lupa odottaa huolellista ja riittävää työn jälkeä – myös taloyhtiöissä. Se ei nyt ole millään mittapuulla toteutunut.

Luminen talvi ei ole Suomessa poikkeustila edes täällä merenrannalla. Se pitää osata ennakoida ammattitaitoisesti ja hoitaa asiallisesti, että lapset saadaan päiväkotiin, nuoriso kouluun, aikuiset töihin, vanhusväelle palveluita kotiin saakka – ja että pelastuslaitoksen autotkaan eivät jäisi jumiin kaupungin kaduille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.