Työnohjauksessa tutkitaan omaa työtä

Anu Harjumaaskola

Kolumni

Mitä työnohjaus on, kysytään minulta usein. Siinä ei nimittäin anneta ohjausta tai neuvoja työn tekemiseen, vaan ohjaus kohdentuu työn ajattelemiseen. Keinoja, on monenlaisia. Itse toteutan työnohjausta voimavarakeskeisesti.

Työnohjaus on sanana myös kapea. Ohjauksen aiheena voi olla työ, jota tehdään, siis tekemisen kohde. Sen lisäksi työnohjauksessa ajatellaan paljon muutakin työhön liittyvää: työn tekemisen tapoja, työn kehittämistä, työn ihmissuhteita ja asiakkaita. Huomio voi kohdentua myös työntekijään itseensä: ammatilliseen identiteettiin tai työssä kehittymiseen. Joskus työnohjauksessa käsitellään haasteita ja vaikeuksia, usein kuitenkin tavallisia työnarjen asioita. Työnohjauksessa tutkitaan omaa suhdetta työn eri puoliin. Havainnot ja kokemukset jäsentyvät, työn ilmiöt hahmottuvat, hallinnan ja mielekkyyden kokemus lisääntyy.

Ajattelemisen apuna työnohjauksessa tavanomaisimmin käytetty menetelmä on puhuminen ja kuunteleminen. Siinä kaikki. Työnohjauskoulutukseni lopputyössä pian 15 vuotta sitten kirjoitin työnohjausotteestani: ”Kun ihminen puhuu, ajatukset muuttuvat. Toiminnan muutos mahdollistuu ajatusten muuttumisen ja tunteiden kohtaamisen kautta. Tärkeää on puhua ääneen, sillä omaa puhettaan ihminen uskoo. Kun puhutaan tunteista, syntyy uusia tunteita itsessä ja toisissa. Ryhmässä kokemukset rikastuvat.”

Tänään vietetään Suomen Työnohjaajat ry:n perustamaa työnohjauksen päivää. Päivän teema on uusien mahdollisuuksien näkeminen muuttuvassa työelämässä. Osuvaa, ajattelen. Usein työnohjaustapaamisen lopuksi kuulen, kuinka hyvä oli huomata olemassa olevat mahdollisuudet, vaihtoehdot sekä hyödyntämättömät resurssit. Hyvä on kädenojennuksen päässä.

Johtamistyötä tekevä ohjattavani sanoo usein: ”Se, mistä työnohjauksessa on kyse, pitää itse kokea – ja tätä pitäisi kaikkien saada!” Siitä hyötyvät myös työnantajat. Esimerkiksi esimiesten työnohjauksen taloudellinen hyöty on tutkitusti jopa tuhansia euroja. Kuten monille, myös itselleni työohjaus on työni suola, odotettu hetki ajatella työtäni keskittyneesti ja kaikessa rauhassa.

Kirjoittaja on porvoolainen psykologi ja kirkon luottamushenkilö

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.