Jytyn puheenjohtajan Jonna Voiman kolumni: Terveisiä komerosta!

Selkää särkee, silmiä kirvelee. Lounaaksi on taas nakkeja. Haaveilen lounasruokalasta.

Työpisteeni on ollut kotini komerossa nyt vähän yli 10 kuukautta. Tihrustelen kannettavan tietokoneen näyttöä ikkunattomassa pikkuhuoneessa epämukavalla tuolilla.

Korona hätisteli vuosi sitten ison osan asiantuntijatyötä tekevistä etätyöhön. Ensin korostuivat etätyön hyvät puolet – ei ihme, onhan se erinomainen työn tekemisen muoto. Työmatkojen poistuminen säästi aikaa ja luontoa, työn tekeminen tuntui tehokkaalta. Etätyökomennuksen venyessä huono ergonomia alkaa rasittaa kroppaa, päivät tuntuvat yksitoikkoisen samanlaisilta. Olisi kiva nähdä työkavereita. Lopulta parasta ei ehkä olekaan se, että työt voi aloittaa pyjamassa.

Samaan aikaan toisaalla… Etätöistä voi vain haaveilla, työt pitää hoitaa asiakaskontakteineen kaikkineen. Kädet ovat kuivuneet korpuksi käsidesistä, kasvomaskin kanssa on vaikea hengittää, pää tulee kipeäksi ja silmälasit huurtuvat. Työkavereiden kanssa ei viitsi maskin läpi oikein jutella eikä asiakkaidenkaan puheesta saa selvää. Kaiken lisäksi pitää pelätä koronaa.

Kolmannessa kodissa haaveillaan niistä töistä, jotka korona vei. Etätöistä tai lähitöistä, ihan sama, kunhan olisi töitä. Tartuntariskikään ei niin pelota, kun rahapussi on tyhjä. Tilanteen pitkittyessä uuden työn löytäminen vaikuttaa toivottamalta eikä vanha työnantajakaan tunnu saavan toimintaansa enää käyntiin.

Koronan aikana on vertailtu paljon erilaisia töitä ja tilanteita. Se on turhaa. Kohtaamamme haasteet ovat vaihtelevia. Työnsä menettäneet haaveilevat toimeentulosta, työpaikalla yhä käyvät turvallisuudesta. Etätyöläisillä on työ eikä samanlaista terveysriskiä kuin monilla muilla, mutta täysin ongelmatonta ei etätyökään pitkään jatkuessaan ole.

Parasta ei ehkä olekaan se, että työt voi aloittaa pyjamassa.

Meitä kaikki yhdistää ainakin yksi asia – odotukset, jotka liittyvät tulevaisuuteen. Odotamme pääsevämme eroon koronasta ja palaamaan normaaliin. Minä odotan paitsi rokotetta, myös työelämää, jossa työnsä menettäneet työllistyvät, töissä käydään ilman tartuntojen pelkoa ja etätöiden ohella voimme työskennellä myös toimistolla. Tulisin kovin mielelläni vielä pois komerosta.

Kirjoittaja on porvoolainen ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja.

Kommentoi