Mielipidekirjoitus: Virtuaalinen taidemuseo Porvoon taideaarteista

Kirjoittajalla on idea, miten porvoolaista taidetta saisi paremmin esille. Kuvassa esillä Petteri Vihavaisen taidetta. Outi Paappanen

Porvoossa on vuosia keskusteltu taidemuseon tarpeellisuudesta, ja erityisesti sen varastojen kätköissä olevista vanhoista taideaarteista. Hanna Kaarina Syrjäläinen totesi haastattelussaan (Uusimaa 18.1.), ettei millään muulla kaupungilla ole näin mittavaa kokoelmaa suomalaisista taiteilijoista ja heidän teoksistaan. Monissa naapurikaupungeissa on taidemuseo, muttei meillä, vaikka taidetta ja taiteilijoita on vaikka muille jakaa. Todellakin!

Uutta taidemuseo rakennusta tuskin tulee rahoituksen puutteesta pitkään aikaan nykyisessä taloudellisessa tilanteessa, ja toisaalta on vaikea löytää myös nykyisistä kiinteistöistä sopivaa ilman sponsoria. Tarvitaan uudenlaista ajattelua taiteen tuomiseksi jokaisen ulottuville!

Nyt kun korona rajoittaa meitä käymästä museoissa ja näyttelyissä, ovat monet kaupungit siirtäneet nähtävyydet verkkoon virtuaaliseksi. Porvoo voisi lähteä kehittämään taidemuseota käänteisessä järjestyksessä. Kuvata ensin taideteokset verkkoon, ja toteuttaa siten virtuaalisen taidemuseon. Työ voitaisiin tehdä oppilastyönä, sillä nuorilla on usein osaamista, ideoita uudenlaisen taide-elämyksen toteuttamiseen.

Entä rahoitus? Virtuaalisuuskin tarvitsee rahaa. Verkko mahdollistaa myös mainonnan ja markkinoinnin laajemmat mahdollisuudet kuin konkreettinen kiinteistö. Myymällä mainostilaa virtuaaliseen taidemuseoon, moni yritys ja yksityinen henkilö voisi tukea taidetta esim. kannatusjäsenyydellä. Taidemuseon rahoituksen ja kokoelman kokonaisuuden koordinointiin voisi perustaa säätiön tai yhdistyksen. Ehkä sitten jonain päivänä meillä on mahdollisuus ihan oikeaan taidemuseoon.

Esimerkkejä virtuaalisista museoista löytyy sekä koti- että ulkomailla, joten tutustuminen heidän toteutuksiin kannattaa.

Silja Metsola, Porvoo

Kommentoi