Pääkirjoitus: Valot päälle ja kohti normaalia?

Hehkuva Näsinmäki oli yksi valofestivaalin kiitellyimmistä näyistä. Inka Töyrylä

Porvoon kaupunki näytti viime viikonloppuna esimerkkiä siitä, kuinka järjestetään tuhansien ihmisten tapahtuma koronaviruspandemian keskellä. Porvoon Valot keräsi selvästi vähemmän katsojia kuin viime vuonna, mutta virusvuosi on muuttanut melkoisesti ihmisten suhtautumista siihen, mikä on tungos.

Tapahtuman järjestämistä saattoi ihan perustellusti ihmetellä, sillä se oli kyllä ristiriidassa sen kanssa, mitä viranomaiset edellyttävät monilta muilta toimijoilta.

Väkeä ei ollut valoinstallaatioiden luona koolla yhtä paljon kuin marketeissa, kylpylöissä tai laskettelurinteissä, mutta huomattavasti enemmän kuin jääpallo-otteluissa, elokuvateattereissa tai kirjastoissa.

Porvoon Valot toi kirjaimellisesti valoa pimeyteen, tarjoamalla kaupunkilaisille näkymän normaaliin. Nyt on mielenkiintoista nähdä, miten kaupunki suhtautuu koronarajoitusten purkamiseen 1. maaliskuuta alkaen.

Kulttuuriala on aivan oikeilla jäljillä vaatiessaan takaisin vaikkapa viimesyksyisiä mahdollisuuksia järjestää tapahtumia. Maski-turvavälikatsomot eivät millään järjellä ajateltuna ole yhtä vaarallisia paikkoja kuin ravintolat, joissa seurueet syövät, juovat ja remuavat vierekkäin.

12–18-vuotiaiden eli kaikista kipeimmin harrastuksen tarpeessa olevien nuorten urheilujoukkueet eivät vieläkään saa harjoitella yhdessä. Samaan aikaan aikuiset saavat aivan vapaasti kokoontua ryhmäjumppiin yksityisillä saleillaan.

On tehty paljon rajoituspäätöksiä vain siksi, että ne voidaan tehdä. Se ei enää tilanteen pidetessä saa riittää, pitää olla myös näyttöä ongelmista.

Suomen Euroopan paras koronatilanne on johtanut siihen, että tiukkojen rajoitusten epäoikeudenmukaisuus saa päivä päivältä enemmän huomiota osakseen. Jos meillä sairaalat ja ruumiskontit olisivat täynnä, olisi ääni kellossa toinen.

Suomi on koronaonnekkaasti pussinperä – maa, jonne on erikseen tultava. Suomalaiset elävät väljästi ja pitävät etäisyyttä toisiinsa, joten koronan eksponentiaalinen leviäminen näyttää yhtä todennäköiseltä kuin metsäpalo kaatosateella.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut