Millariikka Rytkönen kolumni: Hoitajavarasto on samanlainen myytti kuin vierasvara ja jemmapullat

Toimittaja soittaa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa on jouduttu sulkemaan leikkaussaleja hoitajapulan vuoksi. ”Tuliko uutinen yllätyksenä ja mistä saamme lisää hoitajia?”

Hetki pieni! Montako erikoisosaajaa tarvitsette? Anestesiaan vai instrumentteihin? Meillä Tehyssä on tällainen salainen varasto täynnä korkeasti koulutettuja ja valmiiksi perehdytettyjä perioperatiivisen hoitotyön ammattilaisia, joita vain pidämme säilössä pahan päivän varalle. Vähän kuin jemmapullat yllätysvieraita varten. Siellä pakastimen perimmäisessä nurkassa.

Resepti näiden jemmapullien tekoon on hyvin yksinkertainen. Otetaan vain kunnon nokare työn vaativuutta vastaava palkkausta sekä tujaus kunnossa olevia työoloja ja sekoitetaan. Eikä tarvita edes ananasakäämää, kun meillä on riittävä määrä hoitajia pitämään huolta meistä ihan jokaisesta.

Työ- ja elinkeinoministeriön esittämän arvion (2020: 1) mukaan sote- alan rekrytointihaasteet ovat yleisempiä kuin muilla toimialoilla keskimäärin. Tuoreimman ammattibarometrin mukaan työvoimapula-ammattien listalla kärjessä olivat sairaanhoitajat, terveydenhoitajat ja lähihoitajat. Kevan ennusteen mukaan kuntasektorilla eläköityy seuraavan 10 vuoden aikana 18 424 lähihoitajaa sekä 12 579 sairaanhoitajaa.

Sote-alan koulutukseen hakijamäärät ovat tippuneet. Nuoret ikäluokat pienenevät ja potentiaalisia hakijoita on koko ajan vähemmän. Sairaanhoitajaksi hakeneiden määrä on laskenut viiden viimeksi kuluneen vuoden aikana neljänneksellä.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on käytännössä täystyöllisyys. Tehyläisten työttömyysaste oli viime vuonna 1,5 prosenttia. Työperäinen maahanmuutto on ollut melko vähäistä. Tilastokeskuksen mukaan vuosina 2015-2017 meille muutti vuosittain noin 140 sairaanhoitajaa ja vastaavasti ulkomaille muutti noin 200 sairaanhoitajaa. Jemmapullamme lähtivät vientituotteena maailmalle.

WHO:n tuoreen arvion mukaan vuonna 2030 globaalisti tarvitaan 5,7 miljoonaa sairaanhoitajaa lisää. Pula kollegoistamme on maailmanlaajuinen ongelma. Jemmapullille olisi kysyntää muuallakin kuin Oulussa.

Hoitajavarasto on samanlainen myytti kuin vierasvara ja jemmapullat: viimeinenkin murunen on tuhottu ennen niitä oikeita yllätysvieraita. Minä en osaa vastata kysymykseen, kuka meitä jatkossa hoitaa? Vai hoitaako kukaan?

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.