Vaalikynä: Porvoon kaupunki on suurempi työnantaja kuin Neste

Vastuullinen työnantaja ei lomauta työntekijöitään, vaan etsii muita keinoja, kirjoittaja linjaa. Kuvituskuva. Outi Paappanen

Mikko Nieminen, kuntavaaliehdokas, Vasemmistoliitto, Hinthaara, Porvoo

Porvoon kaupunki on Itä-Uudenmaan maakunnan suurin työllistäjä. Suurempi kuin Neste. Siksi kaupunki ei voi luistaa vastuustaan työnantajana.

Vastuullinen työnantaja ei lomauta työntekijöitään, vaan etsii muita keinoja. Se mitä Porvoossa oli tapahtumassa keväällä 2020 eli laajamittainen kaupungin työntekijöiden lomautusuhka onnistuttiin torjumaan. Porvoon Vasemmisto toimi herätteenantajana ja ensimmäisenä vaati kannanotollaan kaupunkia luopumaan lomautuksista. Esitimme vaihtoehtoisen toimintamallin perustuen maamme hallituksen kuntapakettiin. Lopulta viestimme menikin perille alkukakisteluiden jälkeen ja lomautuksista luovuttiin. Hyvä työnantaja kuuntelee työntekijöidensä ääntä.

Hyvän työnantajapolitiikan lisäksi tarvitaan myös hyvää työllistämispolitiikkaa.

Julkisia palveluita ei pidä enää ehdoin tahdoin yksityistää. Viime vaalikaudella nähtiin eräiden puolueiden ja ison rahan rynnistys sen eteen, että mahdollisimman suuri osa julkisista terveyspalveluista olisi siirretty yksityisen voitontavoittelun piiriin. Tällä vaalikaudella Suomen suunta ja Porvoon suunta on muuttunut. Julkisten palveluiden ulkoistaminen ei ole enää sokea piste, vaan sen vakavat ongelmat tunnistetaan. Julkisia palveluja ulkoistettaessa - jos siihen päädyttäisiin - on aina säilytettävä palvelutaso ja aina huolehdittava ostopalveluja harjoittavien yritysten työhyvinvoinnista.

On myös muita tapoja työllistää. Yhteiskunnallisten yritysten ja työpajatoiminnan tukeminen on investointi tulevaisuuteen. Ne eivät pyri voitontavoitteluun, vaan harjoittavat yleishyödyllistä toimintaa. Samalla on kuitenkin pakko muistuttaa kuntatyönantajaa siitä, ettei kuntouttava työtoiminta koskaan saa olla veruke palkattoman työn teettämiseen.

Porvoon kaupungilla on suuri mahdollisuus työllisyyspalveluiden räätälöimiseen työllistämiskokeilussa 2021-2023. Porvoon Yhdistyskeskuksen ja Porvoon kaupungin yhteistyö tukee vähävaraisia porvoolaisia mm. kotiavun muodossa. Tällaista toimintaa kannattaa juuri nyt laajentaa. Kunnan tukemat järjestöjen työllisyyspoliittiset hankkeet antavat monelle työttömälle uuden alun.

Meitä porvoolaisia on monenlaisia, mutta olemme kaikki tasa-arvoisia. Stressaantunut yksinhuoltajaperhe, tai koronan vuoksi ahdinkoon ajettu pienyrittäjä, tai vaikeavammainen yksinasuja, tai suomen kieltä opiskeleva maahanmuuttaja, tai alkavan muistisairauden uhkaama ikäihminen, tai opiskelustaan suoriutumaan pyrkivä nuori mielenterveyskuntoutuja edustavat meitä kaikkia. Jokainen meistä on porvoolainen ja jokainen meistä tarvitsee reilua työvoimapolitiikkaa. Siksi kaupungin on kaikessa oltava reilu työnantaja ja siksi Porvoossa tarvitaan reilua työtä kaikille.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.