Vaalikynä: Työttömyyden torjuntaa kuntakokeilulla

Porvoo on nimittäin mukana laajassa kuntakokeilussa, jossa vastuu pitkäaikaistyöttömien, alle 30-vuotiaiden ja maahanmuuttajien työllistymisestä siirtyy kunnalle kahdeksi vuodeksi, kirjoittaja muistuttaa. Outi Paappanen

Mikael Hiltunen (SDP), Porvoo

Pitkäaikaistyöttömyys on inhimillinen tragedia, joka rasittaa myös kunnan taloutta. Valtio kattaa kustannukset kokonaan, kunnes työtön on saanut työmarkkinatukea 300 päivältä. Sen jälkeen kunta joutuu maksamaan tuesta puolet ja tuhannen päivän jälkeen kunnan osuus kasvaa jo 70 prosenttiin. Monet kunnat kokevat, että niiden mahdollisuudet vaikuttaa tähän ns. työttömyyssakkoon ovat rajalliset, koska työllisyyspalvelut ovat TE-toimistojen vastuulla.

Porvoon osalta tähän tulee muutos maaliskuun 1. päivänä. Kaupunki on nimittäin mukana laajassa kuntakokeilussa, jossa vastuu pitkäaikaistyöttömien, alle 30-vuotiaiden ja maahanmuuttajien työllistymisestä siirtyy kunnalle kahdeksi vuodeksi. Kuntaliitto on perustellut uudistusta sillä, että kunnilla on valtiota parempi tuntemus paikallisista olosuhteista ja laajempi kirjo työllistämiskeinoja käytössään.

Palkansaajien Tutkimuslaitoksen tutkija Hannu Karhunen on kritisoinut uudistusta huomauttamalla, että kunnille voi syntyä vääristynyt kannustin ohjata sakkomaksujen välttämiseksi työttömiä palveluihin silloinkin, kun niistä ei ole hyötyä työllistymisen kannalta (HS 20.2.2021). Jos minut valitaan Porvoon kaupunginvaltuustoon, aion seurata kuntakokeilun toteuttamista kaupungissa. Työllisyystoimien keskiössä tulee olla, että luodaan ihmisille selkeitä polkuja työelämään parantamalla heidän osaamistaan ja työelämävalmiuksiaan. Eri kohderyhmät ansaitsevat erilaisia toimia, joiden vaikutusta työllistymiseen myös seurataan. Pelkkä näennäinen kurssittaminen ei riitä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut