Mika Laurila, kolumni: Tieto jätti

Pian oli yhdeksäs syntymäpäiväni.

– Mitä haluat lahjaksi? mummi kysyi.

– Eihän se ole lapsille! joku parahti, kun vastasin. Mutta mummi nyökkäsi.

Juhla koitti. Sirénin täytekakku ja legoja. Ja Terttu-mummin lahja: Tietojätti – Gummeruksen tietosanakirja.

Relander, emu, suunnikas… Tieto virtasi. Mutta.

Kun lapsen päässä tieto kasvaa, paisuu myös pienen ihmisen huoli. Uutisissa sanottiin, että karkki aiheuttaa syöpää. Olin juuri kumonnut Marianne-pussin lähestulkoon papereineen ruokatorveen. Silmät kostuivat.

Eniten pelotti kaikki, mikä uhkasi loppua. Otsonikerros, öljy, vesi ja norpat.

Devalvaatio ei pienelle sano mitään, mutta syövän pelko polttaa lapsen uskoon poreita. Huoli syöpyy uneen mutta ei sitä voi kertoa. Maailmassa on tarpeeksi surullisia aikuisia muutenkin.

Vielä on öljyä ja vettä, mutta tieto jo hälvenee. Ensin NASA toteaa, ettei Uranuksessa ole elämää. Sitten Kauno ja Hillevi lukevat nettipalstalta, että Stavanger-viikinki Knut-Hjördis kävi miehistöineen Uranuksessa jo 800-luvulla. Kun vielä naapurin Mane kertoo lapionsa olevan ehtaa Uranuksen terästä, on varmaa, että sinisilmäistä ihmistä tässä puijataan.

”Kulutusmaidonkin kieltävät”, Kauno ärähtää. Hän soittaa internetin toimitukseen heti, kun Iisalmen puhelinluettelosta löytyy numero.

Elämme aikaa, jolloin osa jengistä juo hopeavettä mutta jättää rokotteet ottamatta. Sanokoon Karoliininen instituutti mitä vain, aina löytyy mukalogian professori, joka on 180° eri mieltä.

Kaksplussan sivulla Cindy kertoo, että Pythagoras on liettualainen painija ja että 3 kertaa 4 on 42 euroa + alv. Vastakkain ovat aritmetiikka ja hänen tunteensa.

Toisaalla käy Aatteentien taisteluaan kuusaalainen Pantse. Hänen mukaansa kasvomaskit ja käytöstavat on vapaasuutareiden sun muiden ulvovien betonimylläreiden salaliitto ja korona on spirituaali, jolla apinasta tehdään apteekin karitsa.

Hurmio syö faktan. Paras argumentti ei voita kauneinta instrumenttia. Einsteinin sanoin: ”Rajatonta on vain universumi ja ihmisten typeryys. Universumista en tosin ole varma.”

Ota selvää. Uskalla tietää, uskalla epäillä. Mutta varsinkin: uskalla luottaa. Älä anna järkesi järkkyä.

Kirjoittaja on porvoolainen opettaja ja yrittäjä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut