Vaalikynä: Askola, demokratian edelläkävijä?

Miltä kuulostaisi sähköinen äänestysjärjestelmä Askolan kuntalaisille, missä valtuustossa päätettävistä asioista voisimme myös me kuntalaiset äänestää, ehdokas pohtii. Outi Paappanen

Arttu Virkkunen, Kuntavaaliehdokas (kokoomus), Askola

Maamme yli 100-vuotias demokratia, josta saamme suomalaisina olla ylpeitä, elää nyt murrosvaihetta. Äänioikeus, kansan tahto, jonka puolesta suomalaiset taistelivat, on kadottanut suuren osan arvostuksestaan ennen kaikkea nuorten ja nuorten aikuisten joukossa. Laskenut äänestysprosentti osoittaa luottamuksen ja kiinnostuksen hiipumista politiikkaa kohtaan.

Herää kysymys, miten olemme tulleet tähän pisteeseen?

Meillä kuntalaisilla ei ole vaalien jälkeen äänellemme kuluttajansuojaa, mikä edellyttäisi äänemme saaneilta lupauksien lunastamista. Meillä ei myöskään ole mahdollisuutta näkyvään kannanottoon meitä ja kuntaamme koskevissa asioissa enää vaalien jälkeen. Pitäisikö meidän kuntalaistenkin saada osallistua päätöksentekoon? Kaipaisiko kunnanvaltuuston aloitteet tuekseen kuntalaisten mielipiteet vahvemman kuntademokratian toteutumiseksi.

Yhteiskuntamme digitalisoituu jatkuvasti. Isot rakenteelliset muutokset palveluissa ja ihmisten sosiaalisessa kanssakäymisessä rakentuvat internetin sisälle. Voiko demokratian digitalisoida? Miltä kuulostaisi sähköinen äänestysjärjestelmä Askolan kuntalaisille, missä valtuustossa päätettävistä asioista voisimme myös me kuntalaiset äänestää? Toimisiko tällainen digitaalinen alusta neuvoa antavana kuntamme päättäjille? Lisäisikö se meidän kiinnostusta ja luottamusta politiikkaa kohtaan? Olisiko Askola kenties maamme ensimmäinen kunta, joka ottaisi tämän askeleen demokratian murroksessa?

Olemme tottuneet ajatukseen, että kansa ei omaa tarvittavaa tietämystä ja pätevyyttä ottamaan kantaa poliittisiin päätöksiin, vaan se on yksinomaan valtuutettujen tehtävä. Näin ei kuitenkaan ole, niin kuin voimme vauraasta Sveitsistä nähdä, jossa kansanäänestyksiä järjestetään useasti. Mitä enemmän annamme kuntalaisille vaikutusmahdollisuuksia, sitä enemmän he perehtyvät ja syventyvät kuntansa asioihin ja päätöstensä vaikutuksiin.

Monessa kunnassa puhutaan näillä hetkillä osallistavasta budjetoinnista ja päätöksenteosta. Osallistava toiminta on ollut oiva keino herättää ihmiset miettimään, suunnittelemaan ja päättämään mihin kunta voisi käyttää rahaa. Uskon, ettemme ole enää kaukana siitä todellisuudesta, missä kuntalaisten osallistumisen mahdollisuutta ei rajoiteta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut