Vaalikynä: Muorit pysykööt mökeissään

Jo nyt monet ikäihmiset ovat kadottaneet omat normaalit sosiaaliset verkostonsa, ja heidän ”maan hiljaisten” toivotaan pysyvän hoivakotien ja oman kodin seinien sisällä, kirjoittaja hämmästelee. Tanja Kuisma

Pirkko Parjanen, Porvoon KD paikallisosaston varapj, Kuntavaaliehdokas

Näin totesi nimettömänä muuan some-keskustelija arvostellessaan nyt käyttöön tulevia niin sanottuja sulkutilan suosituksia ja määräyksiä. Hänen mielestään ikääntyneet saavat rauhassa olla mökeissään neljän seinän sisällä, ilman ihmiskontakteja ja annetaan nuorten elää vapaasti omaa sosiaalista elämäänsä.

Jokaiselle meistä pitäisi olla päivänselvää, että koronapandemian keskellä tarvitaan tiukkojakin toimenpiteitä, jotka rajaavat meidän jokaisen sosiaalista elämää ja rajoittavat kontakteja toisiin ihmisiin.

Vaikka nuorten tilanne monella tapaa onkin haavoittuva tämän pandemian keskellä, ei voi olla niin, että rajoitukset koskisivat vain tietyn ikäisiä suomalaisia. Ikääntyneellä väellä ei saisi olla mitään sosiaalista elämää, ei käyntiä kuntosalilla, ei konsertissa, ei teatterissa, ei kirkossa, eikä saisi edes tavata lapsenlapsiaan. Kaupassa käyntikin taitaa olla kohta kyseenalaista.

Eihän se näin voi eikä saa olla! Jo nyt monet ikäihmiset ovat kadottaneet omat normaalit sosiaaliset verkostonsa, ja heidän ”maan hiljaisten” toivotaan pysyvän hoivakotien ja oman kodin seinien sisällä. Myös heillä täytyy olla ja tulee olla niitä sosiaalisia kohtaamisia ja henkistä vireyttä ylläpitäviä hetkiä ja tilaisuuksia, jotta he jaksavat elää pandemian tuottaman sulkutilan keskellä, aivan kuten nuoremmatkin. Kyse on myös ikääntyneiden yksinäisyydestä ja mielenterveydestä ei vain nuorten.

Kommentoi