Antti Kupiainen, kirkkoherra, kolumni: Kirkon kasvot

Olen pohtinut viime aikoina kirkon kasvoja. Onko asialla jotain väliä?

Pohdintojani on vauhdittanut Mari Leppäsen valinta Turun arkkihiippakunnan piispaksi. Vaikka Leppäsen vastuualue on Varsinais-Suomi ja Satakunta, on valinnalla merkitystä myös laajemmin.

Piispa Leppästä pidetään kirkon tulevaisuuden kasvona, jota jo nyt tämä aika tarvitsee. Ei hänen sukupuolensa vuoksi, vaan siksi, mitä hän sanoo ja mistä hän puhuu. Mari Leppänen on minulle toivon merkki kirkon kasvoina. Paras mahdollinen valinta piispojen joukkoon. Onnea Turku!

Ketkä ovat kirkon kasvot sinulle? Usein sen roolin saavat kirkon johtajisto, piispat etunenässä. Piispat joko yhdessä tai erikseen ovat sekä hyvässä että pahassa kirkon kasvot.

Paikallistasolla on erilaisia kirkon kasvoja. Seurakunnan kirkkoherra on yksi sellainen. Pakko minunkin on suostua siihen, vaikkakin vastahakoisesti. Edustan siinä roolissa ainakin keski-ikäistä harmaantuvaa setämiestä. Tuttu ja turvallinen valinta.

Seurakunnan lastenohjaajat ovat suurelle joukolle tärkeät kirkon kasvot. Olen aina korostanut, että lastenohjaajat kohtaavat arjessa kaikkein eniten seurakuntalaisia. Muistatko sinä nimeltä tai kasvoilta seurakuntasi lastenohjaajan?

Pakko minunkin on suostua siihen, vaikkakin vastahakoisesti.

Kirkon kasvoja ovat myös seurakunnissa palvelevat suntiot ja kanslistit. He kohtaavat usein ensimmäisinä esimerkiksi surevat omaiset tai rakastuneet parit. Heidän osaamisensa ja asenteensa voi olla ratkaiseva, miltä kirkko näyttää. Tästä minulla on lähes poikkeuksetta vain hyvää sanottavaa.

Kirkko ei ole kuitenkaan ainoastaan palkatut työntekijät, vaan kaikki sen jäsenet. Luottamushenkilöt kirkon eri tasoilla edustavat kirkkoa ja ovat tärkeitä kirkon kasvoja monelle. Luottamushenkilö on kirkon kasvot juuri tittelinsä perusteella: Luotettava ja luotettu.

Kirkon kasvojen listaa voisi jatkaa. Miltä kirkko näyttää, on monen tekijän summa. Jos minulta kysytään, soisin kirkon kasvojen olevan tuoreita ja raikkaita, tulevaisuuteen rohkeasti suuntaavia toiveikkaita ihmisiä. Menneestä on hyvä ammentaa ja juuret ovat tärkeät, mutta tulevaisuus ratkaisee. Itse voisin jo siirtyä sivummalle kannustamaan heitä ja koko kirkkoa.

Ketkä ovat kirkon kasvot sinulle?

Kirjoittaja on Askolan kirkkoherra.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut