Kolumni: Jalkapallofanit herätys

Kolumni

Jalkapalloyleisö odottaa kieli pitkällä MM-karsintoja. Suomi aloittaa urakkansa kotikentällä Bosnia-Hertsegovinaa vastaan maaliskuun lopulla.

Olen lyhyen ikäni ollut intohimoinen jalkapallon seuraaja. Aina, kun Suomen parhaat pelaajat pukevat maajoukkuepaidat ylleen, tunnen, kuinka sydän alkaa lyödä kiivaasti.

Toivotan vilpittömästi Huuhkajille onnea ja menestystä tuleviin koitoksiin. Vielä enemmän toivon, että maailmassamme pyrittäisiin kulkemaan kohti tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Yhdysvalloissa 2020 alkanut Black lives matter -kampanja oli iso steppi oikeaan suuntaan. Qatarissa 2022 järjestettävät MM-kisat sen sijaan osoittavat suurta välinpitämättömyyttä koko jalkapalloyhteisöltä.

Sillä hetkellä, kun kansainvälinen jalkapalloliitto FIFA myönsi Qatarille oikeudet toimia tapahtuman isäntämaana, polkaistiin valmistautuminen käyntiin. Samalla polkaistiin myös ihmisoikeuksia kuusi jalkaa syvemmälle multaan.

Yli 6 500 ihmistä on menettänyt henkensä toimiessaan stadiontyöläisinä. Naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet Qatarissa ovat kuin suoraan keskiajalta. Miten tämä voi olla mahdollista?

Black lives matter -kampanja oli iso steppi oikeaan suuntaan

Teemu Pukki on juuri nyt kansainvälisesti Suomen juhlituin jalkapalloilija. Suurimpana sankarina pidän kuitenkin Riku Riskiä. Vaikka 31-vuotias HJK-hyökkääjä ei ole valmentajan ensimmäinen valinta maajoukkuepaitaan, Riskillä oli kulkusia jättäytyä pois koneesta, joka lennätti Qatariin harjoitusleirille. Riskin mukaan syynä päätökseen olivat eettiset syyt ja arvot.

Esimerkiksi Norjassa suurten seurojen kannattajayhdistykset ovat alkaneet protestoida kisoja. Kuinka pitkään kehittyneet maat voivat hyväksyä pallon potkimisen Lähi-idän helteessä, jos sen kustannuksella sorretaan karkeasti ihmisoikeuksia?

Nyt on aika herätä. Toivon tekoja liitolta, joukkueilta, pelaajilta ja kaikilta, joita aihe koskettaa. Yksin kukaan ei urotekoihin pysty, mutta joukossa on voimaa. Riku Riski tarvitsee rinnalleen rohkeita tekijöitä. Jos kisojen annetaan toteutua, ne tulevat jäämään historiaan jalkapallon suurimpana häpeäpilkkuna.

Kirjoittaja on porvoolainen räppäri ja urheilumies.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut