Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus: Abien vaikea vuosi lopuillaan

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkavat ensi tiistaina äidinkielen kokeella. Lukiot ovat tehneet monenlaisia järjestelyjä, jotta kokeet voidaan järjestää turvallisesti ja ajallaan huonosta koronatilanteesta ja yhteiskunnan sulkutilasta huolimatta.

Osa lukioista varautuu jopa siihen, että kokeen voisi tehdä, vaikka olisi altistunut koronavirukselle (UM 12.3.). Lukioita ei tähän velvoiteta, joten abiturientit ovat keskenään erilaisessa asemassa riippuen siitä, missä käyvät koulua.

Suomen lukiolaisten liiton puheenjohtaja Emilia Uljas on saanut aiheesta paljon huolestuneita yhteydenottoja. Abeista tuntuu epäreilulta, jos naapurikunnassa karanteeniin joutuneille voidaan järjestää oma tila koetta varten, ja omassa kunnassa näin ei tehdä. Nyt abiturienteille voi käydä näin Uljaan omassa kotikunnassa Askolassa. Askolan lukion rehtorin mukaan karanteeniin asetetuille ei voida järjestää mahdollisuutta osallistua kokeeseen. Kuntarajan toisella puolella Porvoossa erityisjärjestelyjä on tehty myös karanteenikokelaiden varalta.

Porvoo lienee tässä poikkeus, ei Askola. Se ei kuitenkaan lohduta karanteeniin määrättyä abiturienttia, jonka epäreilu abivuosi päättyy epäreiluun valmistumisen lykkääntymiseen.

On hienoa, että osa kouluista yrittää järjestää kokeet myös karanteeniin määrätyille koronanegatiivisille.

Nyt vain toivotaan, että korona tai karanteeni ei estä yhdenkään kevään abiturientin ylioppilaskirjoituksia.