Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Porvoo on kirjan ja kirjapainojen kaupunki

Porvoo on kirjan kaupunki, täällä ovat vuosisatojen ajan vaikuttaneet monet tunnetut kirjailijat. Myös kirjapainotaidon juuret ovat pitkällä Porvoon historiassa. Näistä ovat nykypolville säilyneet mm. Porvoossa sijaitsevat arvokkaat kirjakokoelmat ja arkistot.

Ensimmäistä kirjapainoa haviteltiin Porvooseen jo v. 1725, kun muuan tukholmalainen kirjanpainaja teki esityksen Porvoon tuomiokapitulille kirjapainon perustamisesta Porvooseen. Aiemmin painoja oli perustettu Turkuun 1642 ja Viipuriin 1688. Jälkimmäinen jäi Venäjän puolelle jolloin Viipurin piispanistuin ja lukio siirrettiin Porvooseen, jonka vuoksi kirjojen tarve Porvoossa oli kasvava.

Painoa tänne ei kuitenkaan perustettu. Tarvetta paikkaamaan saapui Porvooseen 1729 kirjansitojakisälli, jota voidaan pitää Porvoon ensimmäisenä ”kirjatyöntekijänä.” Hänelle voitiin lähettää muualla painettua aineistoa sidottavaksi ja myytäväksi.

Ensimmäinen Porvoossa painettu painotyö on vuonna 1753, jolloin painettiin ilman lupaa kirjapainokisälli J.C. Frencellin apen Johan Kämpen nimissä kahdeksan pientä sivua käsittävät rukouspäivä -tekstit. Ensimmäinen varsinaisen kirjapainon Porvooseen perusti v. 1829 C.L. Hjelt turkulaisen yrityksen haaraosastoksi.

Tunnetuin sivu porvoolaiseen kirjapaino historiaan kirjoitettiin v. 1860 kun kirjakauppias G.L. Söderström, joka harjoitti myös kustannustoimintaa, avasi kirjapainoliikkeen kaupunkiin. Tästä myöhemmin WSOY nimellä ehkä paremmin tunnetuksi tulleesta, kasvoi kaupungin ylivoimaisesti suurin teollisuusyritys, joka parhaimmillaan 1970 -luvulla tarjosi yksinään kolmasosan Porvoon teollisista työpaikoista. Kirjapainoalan ammatteja arvostettiin Porvoossa ja he ovat vaikuttaneet merkittävästi Porvoon kehittymiseen ja elinkeinoelämään.

Jokin aika siten saimme lukea lehdestä että WSOY:n ja muiden porvoolaisten kirjapainojen toiminnasta ja historiasta koottu näyttely Kirjapainon juuret oli vaarassa joutua hävitetyksi. Kokoelmaa ovat koonneet monet porvoolaiset kirjapainoteollisuudessa työskennelleet. Kokoelman ylläpitäjät ovat useita kertoja 1980-luvulta lähtien kääntyneet Porvoon museon ja kaupungin puoleen saadakseen kokoelman esille Porvooseen. Sittemmin tukea on haettu, jotta kokoelma voitaisiin edes pelastaa. Tämä ei kuitenkaan ole saanut tukea.

Kun muuta ratkaisua ei ole löytynyt, päätti Päivälehden museo pelastaa kokoelman ja siirtää sen omaan kokoelmakeskukseensa Vantaalle, vain joitakin satunnaisia esineitä jää Porvooseen. Päivälehden museo kuitenkin katsoo, että kokoelma on kiinteä osa Porvoon historiaa ja sen kuuluu olla esillä Porvoossa. He ovat valmiit luovuttamaan kokoelman takaisin Porvooseen, kun sieltä löytyy joku vastuullinen taho, joka haluaa ja pystyy ottamaan sen vastaan. Vetoamme nyt Porvoon museoon ja Porvoon kaupunkiin, jotta tämä osa Porvoon historiaa saa sille kuuluvan asianmukaisen kohtelun.

Porvoossa on useaan otteeseen torpattu tänne tämän näyttelyn ympärille syntyneet ideat. Tästä esimerkkinä on mm. Vammalaan Porvoon nuivan suhtautumisen sijasta mennyt Suomalaisen kirjan museo Puukstaavi. Siellä voi nyt käydä katsomassa kuinka elinvoimaisen ja monipuolisen mahdollisuuden museo olisi Porvoolle tuonut. Kaupunki on muutoinkin toiminut WSOY:n perinteitä kohtaan häpeällisesti, myymällä jopa sille lahjoitetut Sanoma-WSOY:n osakkeet pilkkahinnalla. Näiden tuotolla olisi myös tämä kokoelma voitu pelastaa.

Ensimmäinen teko olisi nyt saada kokoelma Porvooseen ja sen jälkeen on aiheellista miettiä, olisiko kokoelman ylläpito mahdollista yhdistää muihin Porvoossa pitkään vireillä olleisiin museohankkeisiin. Sen Porvoo on historialleen velkaa.