Vaalikynä: Hyvällä maankäytöllä turvataan myös Porvoon palvelut

Kaupungille tuottoisien kerrostalotonttien kohdalla olisi nyt kysyntää, mutta kaavoitettua tonttivarantoa ei ole tarjolla. Tuloja jää saamatta tai ne antavat odottaa itseään, kirjoittaja muistuttaa. Samu Karvala

Tapani Eskola, kaupunginvaltuutettu, SDP, Porvoo

Hyvä ja suunnitelmallinen maankäyttö on tärkeä perusta kaupungin kehittymiselle, koska se ohjaa asuntotuotantoa ja työpaikkarakentamista. Maankäyttö vaikuttaa myös suoraan tai välillisesti kaupungin talouteen ja sitä kautta palveluihin. Maankäytön suunnittelun tulee kytkeytyä kaupungin strategiaan sekä rakentamista ohjaaviin ohjelmiin ja suunnitelmiin, joista ainakin tämän kevään aikana asumisen ohjelma on tulossa vielä tämän valtuuston käsittelyyn.

Raakamaata tulee olla kaupungin omistuksessa vähintään 10 – 20 vuoden kaavoitustarpeisiin. On tärkeää että alueita hankitaan kaikin käytettävissä olevin keinoin kaupungin omistukseen hyvissä ajoin ennen asemakaavoittamisen käynnistymistä. Keinoina ovat maan hankinta vapaaehtoisilla kaupoilla, mutta alueita voidaan hankkia myös vaihtamalla, käyttämällä etuosto-oikeutta tai kaupungin kehityksen kannalta tärkeillä alueilla myös lunastamalla.

Elinvoimaisesta kaupunkikehityksestä huolehtiminen edellyttää että kaavoitus on tehokasta ja siihen on varattuna riittävät resurssit. Viime vuonna talouden tervehdyttämisohjelman käsittelyn yhteydessä SDP valtuustoryhmä oli huolissaan kaupunkisuunnittelun asiantuntijapalkkioiden leikkausten vaikutuksesta kaupungin keskeisiin kehittämishankkeisiin ja toivoimme että näistä ei olisi säästetty. Tukea emme juurikaan silloin muilta puolueilta saaneet.

Nyt olemme tilanteessa, jota jo silloin ounastelimme. Esimerkiksi kaupungille tuottoisien kerrostalotonttien kohdalla olisi nyt kysyntää, mutta kaavoitettua tonttivarantoa ei ole tarjolla. Tuloja jää saamatta tai ne antavat odottaa itseään. Hiljattain saimme lukea lehdestä kuinka Porvoon yrittäjät peräänkuuluttavat sujuvaa kaava- ja lupaprosessia, jotta kaupunki houkuttelee yrityksiä ja että kaupunki pystyy vastaamaan jo täällä olevien yritysten kasvutarpeisiin. Tämä on yritysten pysyvyyden kannalta tärkeää.

Nämä ovat viestejä joihin täytyy reagoida, koska kaavoitus ei missään nimessä saa muodostua kaupungin kehittymisen tulpaksi. On tärkeää että aikavälille 2020-luvun puoliväliin suunnitellut asemakaavat etenevät sujuvasti. Läntinen painopiste on tässä kaupungin strategian mukainen suunta, koska olemme määritelleet kytkeytyvämme vahvasti metropolialueen kehitykseen ja työssäkäyntialueeseen.

Kun asiaa tarkastelee pitemmällä periodilla, meillä tulee olla valmiudet varautua jo vähintään myös 30-luvun tarpeisiin. Sikäli kun itärata toteutuu, meidän tulisi jo ryhtyä hyvissä ajoin varautumaan maankäytöllisiin tarpeisiin. Tämä tarkoittaa strategisen läntisen painopisteen toetutumista sekä maanhankintaa Kuninkaanportin alueelta ja esimerkiksi yhteyden rakentamista Kuninkaanportista Eestinmäen suuntaan ja olisi tietenkin suotavaa että Läntinen puistokatukin olisi siinä vaiheessa jo pitkällä.

Kaupungin kehittymisen ja talouden kannalta voi olla jopa kohtalokasta jos kaavat jumittuisivat resurssien puutteeseen tai päättäjien päättämättömyyteen. Se on pitkälti meistä valtuutetuista kiinni kehittyykö kaupunki siten, että sen talous ja palvelut ovat vakaalla pohjalla. Tämä edellyttää etenkin valtuustolta strategista hahmotuskykyä. Jokaisen kaava- tai koulupäätöksen kohdalla on ymmärrettävä päätöksen vaikutus kokonaisuuteen.

Tulopohjan laajentamista tarvitaan, jotta laajan kunnan kyetään ylläpitämään myös siinä vaiheessa kun kaupungin kantokyky ennusteiden mukaan on alenemassa. Väestö ikääntyy ja työssä käyvien osuus vähenee, silloin verotulot pienenevät. Samaan aikaan palvelutarpeet kasvavat, johon myös koronan jälkien korjaaminen tuo vielä oman lisänsä. Jos tulopohja on heikko ja jouduttaisiin priorisoimaan, silloin lakisääteisten palveluiden laadusta ei voi eikä kannata tinkiä. Jäljelle jää toiminnan sopeuttaminen ja palveluverkon karsiminen, jos tulopohjaa ei ole saatu vahvistettua.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut