Lukijalta: Maalitöhrytkö salonkikelpoista taidetta?

Kulttuurikaupungin asemaa havittelevan Porvoon on kuitenkin pidettävä jalat maassa ja tehtävä jotain konkreettista spray-pullo taskussa hiippailevien taiteilijoiden saamiseksi kiinni, kirjoittaja esittää. Outi Paappanen

Veikko Poutanen, Maalitöhryistä harmistunut kansalainen, Porvoo

Sattumalta seurasin TV1:n jälkinäytös- lähetystä torstai-aamuna 8.4. Keskustelijoina oli muutama julkkishenkilö ja aiheena ”Katutaide”- näyttely, joka avataan muistaakseni New Yorkissa.

Keskustelijoiden kanta katugraffiteihin vaikutti yleismyönteiseltä. ”Tulee salonkikelpoisena katutaiteena joka tapauksessa”. Tässä muutama muukin poiminta: ”Luvattomuus on osa performanssia”. ”Kuka hallitsee (kenellä on oikeus hallita) julkista tilaa”. ”Täällä vielä 15 vuotta sitten ehdoton vankeustuomio – hassua”. ”Underground, siitä on tullut poliittinen voima”.

Kulttuurikaupungin asemaa havittelevan Porvoon on kuitenkin pidettävä jalat maassa ja tehtävä jotain konkreettista spray-pullo taskussa hiippailevien taiteilijoiden saamiseksi kiinni.

Suunnittelen itse ennen kesäkuun vaaleja, että kierrän kaikki puolueiden vaaliteltat ja ilmoitan suoraan: Minulta saa yhden äänen se, joka kertoo uskottavimman grafittien esto-ohjelman.

Esitänpä itse tässä jo kaksi ehdotusta toteutettaviksi:

1. Kaupungin budjettiin varataan 10 000 euroa joka vuosi, mikä summa sitten jaetaan töhrijän kiinnijäämiseen johtaneen vihjeen antajien kesken.

2. On hyväksyttävä se, että joidenkin taiteilijaluonteiden luomisvoima on pitelemätön. Siksi tulee varata ihan kaavoitustasolla katutaide grafittiseinille paikkoja. Ehkä sitten saamme kaupunkikuvaan salonkikelpoista taidettakin.

Sopivia taulujen paikkoja voisi olla esimerkiksi Kokonniementien eteläpäässä, jossa jo onkin vanhan puhdistamon seinä. Uimalaitoksen itäpuolelle metsän reunaan taulut niin sijoitettuina, että ne näkyvät Tolkkistentielle. Siitä taiteilijat varmasti tykkäisivät.

Hautausmaan taakse 500 metriä tykiltä länteen jommalle kummalle puolelle Vanhaa Helsingintietä. Paikan pitää olla sellainen, että vanhaa kaupunkia voi valokuvata ilman näitä tauluja.

Ja vielä kaupungin itäpuolelle: Pihlajatien länsipuolelle Joonaanmäen metsän reunaan.

Olisi vielä kolmaskin ehdotus: Tuttavani kävi Petroskoissa turistimatkalla kolme vuotta sitten. Hän kertoi, että siinä kaupungissa ei näkynyt töhrittyjä pintoja ei missään. 13.6. valitaan kaupungille uusi valtuusto. Mitäpä jos kerättäisiin valtuutetuista delegaatio tutustumaan Petroskoihin ja kysymään neuvoa. Lähetystön tulisi koostua uusista valtuutetuista – jo monta kautta istuneet ovat jo kykynsä näyttäneet.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut