Millariikka Rytkönen, kolumni: : Kätilöiden majatalossa ei ollutkaan tilaa – potilasturvallisuus on uhattuna ilman rokotussuojaa

Millariikka Rytkönen

Kolumni

Sain maanantai-aamuna viestin eräästä yliopistosairaalasta. Kätilöiden viikonloppu oli ollut kaoottinen. Kolme kätilöä altistui koronalle ja yksi oli jo sairauslomalla samaisen viruksen vuoksi. Päälle muutama muu sairausloma. Tämän kaiken seurauksena sairaalan kahdesta synnyttäneiden osastosta toinen jouduttiin sulkemaan kokonaan ja kaikki asiakkaat sullottiin yhdelle osastolle. Synnyttäjiä jouduttiin ohjaamaan muihin sairaaloihin, koska tilaa majatalossa ei ollut. ”Olemme vain seuraavan altistuksen päässä hetkestä, että emme pysty hoitamaan synnyttäjiä turvallisesti. Rokotuksia emme ole edelleenkään saamassa.” Toisesta yliopistosairaalasta oltiin yhteydessä, että syöpäklinikoiden hoitajat ovat rokottamatta. Kolmannesta kerrottiin, että myös psykiatrinen osastohoito on vaarassa lamaantua, jos ammattilaisten joukot harvenevat enää yhtään.

Mitä jos röntgenhoitajien keskuudessa ilmenee koronatartuntarypäs? Entä jos tauti pääsee jylläämään kotihoidon henkilöstössä tai päiväkodissa? Kuka huolehtii mummusta, papasta ja lapsista, kun ammattilaiset ovat sairastuneet?

Meidän alalla työturvallisuus ja samalla potilasturvallisuus ovat uhattuna ihan jokaisessa kohtaamisessa ja kontaktissa ilman asianmukaista rokotussuojaa. Työturvallisuuslaki jo itsessään velvoittaa työnantajaa huolehtimaan tarpeellisilla toimenpiteillä työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Kausi-influenssarokotus alkaa olla normaali vaade alallamme. Nyt Suomen Covid-19-rokotestrategiassa ja rokotusjärjestysasetuksessa alamme suojaaminen työsuojelullisesta näkökulmasta on unohtunut.

Strategian tarkoitus on ”ylläpitää terveydenhuollon kantokykyä”. Tekisi mieleni kysyä, miten on mennyt noin niin kuin omasta mielestä, THL:n kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR sekä päätökset tehneet valtioneuvoston jäsenet? Onko terveydenhuoltomme kantokyky hyvissä kantimissa?

Korona on osoittanut niin Suomessa kuin globaalisti sosiaali- ja terveydenhuollon merkityksen yhteiskunnassa. Ainoa keinomme varmistaa, ettei sosiaali- ja terveydenhuoltomme romahda juuri nyt koronan vuoksi, on huolehtia ammattilaisten rokotukset kuntoon. Iso osa ammattilaisista on edelleen rokottamatta ja tähän meillä ei kerta kaikkiaan ole varaa. Sanotaan, ettei sota yhtä miestä kaipaa, mutta sote kaipaa jokaikisen ammattilaisemme. Terveenä.

Kirjoittaja on porvoolainen Tehyn puheenjohtaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.