Mika Varpio, kolumni: Jos metsään haluat mennä nyt

Moni meistä on viimeisen vuoden aikana etsinyt väljempää liikkumatilaa luonnosta. Pääsiäisenä puolen tuhatta kaupunkilaista oli päättänyt lähteä nauttimaan Emäsalon Varlaxuddenin rauhasta ja seesteisistä merenrantamaisemista. Olikin pienoinen yllätys, kun Emäsalontien loppupää oli täynnä tien varteen pysäköityjä autoja ja yleensä väljällä rannalla oli ihmisiä tungokseen asti. Monessa muussakin luontokohteessa on havaittu samanlainen ilmiö. Koronan myötä luonnon virkistyskäyttö ja kotimainen luontomatkailu ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Etelä-Suomessa luontokohteet ovat ruuhkautuneet, kun uudet ihmiset ovat heränneet huomaamaan monimuotoisen lähiluonnon arvon.

Porvoossa luonto on erityisen lähellä. Se alkaa jo kaupungin keskustasta ja ulottuu metsä-, suo-, ja saaristoalueiden myötä kyliin ja kauas merelle. Kaupunkimme tarjoaa erinomaiset puitteet omatoimiseen ulkoiluun ja virkistäytymiseen.

Myös ohjattua toimintaa on tarjolla. Porvoon luontokoulu opastaa ala-asteikäisiä lähiympäristön saloihin retkeilyn ja leikin keinoin.

Porvoon sosiaali- ja terveyspalveluiden käynnistämä terveysmetsätoiminta toimii ennaltaehkäisevänä ja kuntouttavana tukihoitomuotona. Oletko muuten jo tutustunut kaupungin nettisivuilta löytyvään rauhoittumishetkeen? Upeasti toteutetut virtuaaliset luontomaisemat musiikkeineen siirtävät mielenmaiseman todellakin hetkeksi pois neljän seinän sisältä. Tänä vuonna on saanut nauttia kunnon talvesta aina eteläisiä rannikkoseutuja myöten, mutta nyt alkaa kesä kolkutella ovella. Kävin äsken omassa lähimetsässäni havainnoimassa kevään tuloa. Leskenlehdet pilkistivät keltaisina täplinä maastosta ja lintujen riehakas liverrys tarjosi upean ilmaiskonsertin. Siellä täällä varjopaikoissa näkyi vielä pieniä valkoisia länttejä menneen talven muistumana. Sisilisko puikahti jalkojen vierestä ja puiden välistä siivilöityvä aurinko lämmitti kasvoja.

En yhtään ihmettele, että metsässä oleskelun ja harrastamisen on todettu vaikuttavan myönteisesti ihmisten henkiseen ja fyysiseen terveyteen.

Pidetään huolta siitä, että kun tulevaisuudessa joku rallattelee seuraavaa sävelmää, sen vire on edelleen positiivinen.

Leskenlehdet pilkistivät keltaisina täplinä maastosta.

”Jos metsään haluat mennä nyt, sä takuulla yllätyt…”.

Kirjoittaja on porvoolainen maisema-arkkitehti, kaupunkikehityslautakunnan jäsen ja Vihreä kaupunginvaltuutettu.

Kommentoi