Kolumni: Toiveena järkeä kehysriiheen

Jonna Voima

Kolumni

Suomen hallitus yrittää kehysriihessä johdattaa maata tulevaisuuteen. Koronapandemian takia talousnäkymät ovat epäselvät, mutta poliittisessa keskustelussa on palattu jo lähes normaaliin, osin varmasti lähestyvien kuntavaalienkin takia. Ideologia jakaa hallituspuolueet kahteen leiriin: ne, jotka haluavat elvyttää ja ne, jotka haluavat leikata. Leikkausten kannattajien termein puhutaan rakenteellisista uudistuksista. Jostain syystä rakenteellinen uudistus tuntuu olevan synonyymi sille, että palkansaajien etuuksia halutaan heikentää ja oikeuksia karsia.

Kehysriihessä agendalla on mm. paikallinen sopiminen sekä työttömyysturvan leikkaus. Molempien osalta tavoitteena on mm. työllisyyden ja kilpailukyvyn kehittäminen. Silloin kun pohjana on liittojen solmima työehtosopimus, paikallinen sopiminen voi olla hyväkin asia – pystytäänhän sillä huomioimaan työpaikkakohtaisia erityisolosuhteita. Tutkimusten mukaan paikallisen sopimisen lisääminen ei kuitenkaan lisää työllisyyttä tai paranna tuottavuutta. Työttömyysturvan leikkaaminen ei luo yhtään uutta työpaikkaa.

Kevan eläkejohtaja Merja Paananen kirjoittaa tuoreessa blogissaan kuinka viime hallituksen lanseeraama aktiivimalli lisäsi tilastojen mukaan työkyvyttömyyseläkehakemuksia ja osittain myös työkyvyttömien määrää. Tämä ei yllätä. Nimellisesti työllisyyden parantamiseksi kehitetyn aktiivimallin lähtökohtana oli työttömien rankaiseminen työttömyysturvaa heikentämällä. Aktiivimalli perustui ajatukseen, jonka mukaan työttömyys vähenee kepillä. Työtön saattoi välttää seuraamukset työkyvyttömyyseläkettä hakemalla, ja moni yritti turvata toimeentulonsa toimimalla juuri niin.

Aktiivimalli osoitti selkeästi ideologisten rakenteellisten uudistusten ongelman. Ne eivät useinkaan johda siihen, mitä niillä virallisesti tavoitellaan mutta voivat sen sijaan aiheuttaa ennakoimattomiakin seurauksia. Työttömyys ei yleensä ole oma valinta eikä töitä ole keppiä heiluttamalla tarjolla yhtään aiempaa enempää. Tänä keväänä toivon näkeväni kehysriihessä päätöksiä, jotka oikeasti parantavat työllisyyttä ilman, että heikoimmassa asemassa olevien toimeentuloa ja turvaa heikennetään.

Kirjoittaja on porvoolainen ammattiliitto Jytyn puheenjohtaja.

Työttömyys ei yleensä ole oma valinta

Kommentoi